Hrůza, pomáhal jsem i dívce bez obličeje. Hrdina promluvil o brutální střelbě v Texasu

Steven Spainhouer byl jedním z prvních, kdo přiběhl na místo sobotní tragické střelby v texaském Allenu. Před zdejším nákupním centrem spatřil dílo zkázy, Mauricio Garcia tam útočnou puškou AR-15 zabil osm lidí, další zranil. Spainhouer se statečně snažil postřelené rychlým zásahem zachránit.

Pro bývalého policejního důstojníka Stevena Spainhouera to v sobotu odpoledne celé začalo, jakmile mu zavolal syn, který před nákupním centrem Allen Premium Outlets zaslechl střelbu. Spainhouer tam okamžitě vyběhl, na místo činu se dostal jako jeden z prvních.

ČTĚTE TAKÉ: Ruští okupanti demolují ukrajinský Bachmut. Shoříte v pekle, vzkázal Kyjev

A na vlastní oči se přesvědčil, že došlo k nejhoršímu.

Na ulici leželo několik bezvládných těl, další lidé byli střelbou přinejmenším vážně zraněni.

Spainhouer se bez dlouhého přemýšlení rozhodl, že jim musí pomoci.

„První dívka, ke které jsem přiběhl, se krčila a zakrývala si hlavu. Tak jsem jí nahmatal puls, stáhl jí hlavu na stranu. A strnul jsem – vůbec neměla obličej,“ popisoval v rozhovoru CBS 12 News.

Chvíli poté se vydal pomoci chlapci, který se schovával pod svou mrtvou matkou. Zemřela, když se ho vlastním tělem snažila chránit před útočníkovou střelbou.

„Jakmile jsem ji převrátil, kluk vylezl ven. Ptal jsem se, jestli je v pořádku. Odpověděl, že jeho máma je zraněná. Než abych ho ještě víc traumatizoval, raději jsem ho odtáhl za roh, posadil ho. Byl od hlavy až k patě celý od krve, jako by ho s ní někdo polil,“ vybavil si Spainhouer.

Oběti měly podle něj natolik brutální zranění, že musely být naloženy do policejních aut, protože sanitky by je nedokázaly dostatečně rychle dopravit do blízkých traumatologických zařízení. Spainhouer řekl, že neví, zda se mu někoho podařilo zachránit. Byl si však jist, že nejméně u tří lidí byla jeho snaha marná.

„Volal jsem na tísňovou linku a říkal jim, že došlo k incidentu s hromadnou střelbou,“ vzpomínal v rozhovoru. „Nikdy by mě nenapadlo, že se někdy k něčemu podobnému přimotám. Že budu při takovém neštěstí zachraňovat lidské životy.“

Policie útočníka na místě zneškodnila. Později jej identifikovala jako 33letého Mauricia Garciu, obyvatele Dallasu, který se podle dosud nepotvrzených indicií řadil k pravicovým extremistům.

Případy masové střelby jsou v USA čím dál častější. Jen od začátku letošního roku jich bylo 199, což je nejvíce za stejné období od roku 2016.

Tagy:
policie terorismus Texas střelba obchodní centrum USA Hrdina AR-15 Mauricio M. García