CNN: Je to jako v zombie filmu. Ukrajinský voják popsal děsivou bitvu s vagnerovci

Jihozápadně od města Bachmut čelí Andrej spolu s dalšími ukrajinskými vojáky už několik týdnů stovkám vagnerovců. V rozhovoru pro americkou stanici CNN popsal probíhající boje, které mimo jiné přirovnal k záběrům ze zombie filmu.

Andrej pro CNN vyprávěl, jak spolu s dalšími ukrajinskými vojáky zažili nekonečnou přestřelku s početnější skupinou ruských vagnerovců. „Bojovali jsme asi 10 hodin v kuse. Neútočili ve vlnách, ale nepřerušovaně. Na naší straně bylo asi 20 vojáků a řekněme 200 z jejich strany,“ popsal Andrej s tím, že jejich pušky AK-47 se neustálou palbou úplně rozžhavily.

Vagnerovci do bojů nejprve posílají rekruty pocházející přímo z ruských věznic. Podle Andreje neznají vojenskou taktiku a jsou špatně vybaveni. Většina z nich prý jen doufá, že se díky účasti ve válce nevrátí zpátky do vězení, pokud přežijí svou šestiměsíční žoldnéřskou smlouvu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žoldáci nemají žádnou taktiku, Prigožin je ďábel. Velká zpověď zběha od vagnerovců pro CNN

Útok probíhá tak, že se skupina zhruba deseti vojáků posune o třicet metrů kupředu a začne se na něm ihned zakopávat. A poté se vše opakuje. „Takto se vagnerovci snaží krok za krokem postupovat vpřed, zatímco ztrácejí spoustu lidí,“ uvedl Andrej.

„Náš kulometčík se málem zbláznil. Řekl: ‚Vím, že jsem ho střelil, ale nepadá,‘“ popsal Andrej razanci útoku s tím, že zasažený voják spadl na zem až po nějaké chvíli, když zřejmě vykrvácel.

Teprve když je první vlna vojáků vyčerpaná nebo zlikvidovaná, začne vedení žoldácké skupiny posílat zkušenější bojovníky, často z boku, ve snaze obsadit ukrajinské pozice. To se stalo i ve zmíněném krvavém střetu. „Stříleli jsme do poslední kulky, hodili jsme všechny granáty, co jsme měli. Byli jsme bezmocní,“ popsal Andrej poslední chvíle boje. Měli ale štěstí, vagnerovci se na konci dne stáhli.

Podle Andreje šlo o děsivý a neskutečný zážitek. Střet přirovnal ke scéně ze zombie filmu. „Přelézají mrtvá těla svých přátel a šlapou na ně,“ popsal. Podle něj musí ruští vojáci dostávat před útokem nějaké drogy.

Tagy:
válka CNN žoldáci Ukrajina Rusko Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Bachmut