Žoldáci nemají žádnou taktiku, Prigožin je ďábel. Velká zpověď zběha od vagnerovců pro CNN

Ještě nedávno velel jednotce žoldáků Vagnerovy skupiny na Ukrajině. Pak ale zběhl a nyní se ukrývá v Norsku. Andrej Medveděv v rozhovoru pro americkou CNN popsal, s jakou brutalitou vagnerovci bojují. Podle něj se žoldáci neštítí střílet do vlastních řad, na frontě prý navíc nemají žádnou strategii.

Kdysi chtěl bojovat za slávu Moskvy. 26letý Andrej Medveděv se dobrovolně přihlásil k Vagnerově armádě, podepsal kontrakt a v červenci minulého roku se zapojil do války na Ukrajině. Brzy prý pochopil, že vagnerovci hrají při ruské invazi na Ukrajinu klíčovou roli.

Sám krátce po nástupu na frontu několika mužům velel. Vagnerovci byli podle něj krutí i vůči vlastním spolubojovníkům. „Přivedli dva vězně, kteří nechtěli bojovat, a před zraky všech je zastřelili. Pak je pohřbili do zákopů, které zrovna vykopali cvičenci,“ popsal Medveděv pro americkou stanici CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O Bachmut tady nejde. Ukrajinci chtějí překvapit Rusy úplně jinde, popsal expert USA

Taktika „hrrr na ně“

Žoldák byl nasazen do akce poblíž Bachmutu, kde mezi sebou Rusové a Ukrajinci válčí už několik měsíců. Podle něj vagnerovci v oblasti nemají žádnou konkrétní vojenskou strategii.

„Nebyla tam žádná opravdová taktika. Měli jsme jen rozkazy o pozicích protivníka. Ale neměli jsme pokyny ohledně toho, jak se chovat. Tak jsme si plánovali, co budeme dělat, krok po kroku. Kdo začne střílet, jak si rozhodíme směny. Jak to všechno skončí, to byl náš problém,“ řekl bývalý vagnerovec.

Medveděv měl pod sebou zpočátku deset mužů, v průběhu války ale počet jeho podřízených rostl, jak přicházeli z Ruska nově naverbovaní vězni. „Bylo tam více a více mrtvých a přicházeli další a další lidé. Na konci už jsem velel hodně mužům, ale ani nevím, kolik jich bylo. Stále se to točilo. Mrtvá těla, více vězňů, více mrtvých těl, více vězňů,“ uvedl s tím, že Rusko padlé vězně často prohlašuje za nezvěstné, aby nemuselo platit reparace příbuzným.

Rusko padne, říká žoldák

Při rozhovoru žoldák odkazoval na vůdce Vagnerovy armády, Jevgenije Prigožina, slovem „ďábel“. „Pokud by byl skutečný ruský hrdina, tak by vzal zbraň a bojoval po boku vojáků,“ řekl Medveděv.

Co všechno na Ukrajině spáchal on sám nicméně komentovat nechtěl. Řekl jen, že poznal hrdinství na obou stranách fronty. „Víte, viděl jsem kuráž. Na straně Ukrajinců i u našich hochů. Jen bych chtěl, aby to věděli,“ řekl.

Medveděv pro CNN rovněž popsal, jak na něj při útěku Rusové údajně stříleli. Do Norska podle svých slov uprchl přes zamrzlé jezero. Teď se chce zasloužit o to, aby Prigožin s Vladimirem Putinem skončili u soudu. „Dříve nebo později ruská propaganda přestane fungovat. Lidé povstanou a naši vůdci… budou k mání. Pak se zrodí nový lídr,“ uzavřel Rus.

Tagy: