Ruské pozemní síly jsou větší než před invazí, tvrdí generál NATO. Ukrajincům věští překvapení

Ačkoliv Rusové utrpěli mnoho ztrát, jejich pozemní síly jsou stále v dobré kondici. Dokonce podle slov amerického generála a velitele NATO v Evropě Christophera Cavoliho jsou v současnosti větší než na začátku invaze na Ukrajinu. Prohlásil to před výborem pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů. Moskva navíc stále disponuje slušnými zásobami munice. Informuje o tom americká stanice CNN. Přesto podle něj má Kyjev solidní šance při protiofenzivě.

Cavoli varoval zákonodárce před přílišným optimismem, podle něj velká část ruské armády vlivem války zásadně neoslabila. Naopak. „Jejich pozemní síly trochu zdegenerovaly, ale přesto jsou v současnosti větší než na začátku konfliktu,“ cituje generála Christophera Cavoliho stanice CNN. „Ve vzduchu ztratili Rusové velmi málo, pouze 80 letadel. Mají k dispozici dalších tisíc stíhaček a bombardérů. Námořnictvo navíc přišlo jen o jednu loď,“ dodal.

Generál Cavoli dále poukázal také na sílu ruské ponorkové flotily. „Jsou aktivnější, než jsme je za poslední roky viděli, a jejich hlídky v celém Atlantiku jsou na vysoké úrovni navzdory veškerému úsilí, které na Ukrajině vyvíjejí,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom u Bachmutu? Putin bude jednat, jen když půjde o Krym, řekl americký generál CNN

Ukrajina může překvapit

Podle nedávno uniklých vojenských dokumentů lze odhadnout, kde Rusové na Ukrajině aktivně působí a kolik Rusů je přímo nasazených v bojích. Jedna z těchto zpráv, pocházející z února a března uvádí, že z celkových 544 dostupných ruských praporů bylo 527 zapojeno do bojů proti Ukrajině, z nichž 474 se nyní nachází v zemi. Kromě toho se v něm odhaduje, že během invaze bylo zabito mezi 35 tisíci až 43 tisíci ruských vojáků.

Zvlášť těžké ztráty Rusové zaznamenali v boji o město Bachmut. „Za posledních 21 dní neudělali v Bachmutu a okolí žádný pokrok. Takže je to pro Rusy masakr,“ řekl v březnu předseda amerického sboru náčelníků štábů generál Mark Milley. Dodal, že Ukrajinci bojují velmi, velmi dobře.

Podle Ukrajinců je právě tato oblast jedinou, kde jsou Rusové více aktivní. „Nepřítel soustředí všechny své síly na Bachmut a ve skutečnosti neprovádí tak silné bojové operace nikde jinde,“ poznamenal o dva dny dříve Serhij Čerevatyj, tiskový mluvčí východní skupiny Ozbrojených sil Ukrajiny.

Nedostatky v ukrajinské armádě, které se v uniklých zprávách objevily, nemusí být podle Cavoliho zásadní. „Podle modelování, které jsme s nimi velmi pečlivě provedli, jsou Ukrajinci v dobré pozici. Mají sice nějaké slabiny, o kterých raději nemluvím na veřejnosti, ale jsme si jisti, že mohou překvapit,“ ujistil Cavoli.

Tagy:
CNN Moskva Evropa NATO Ukrajina zbraně munice Ozbrojené síly Ruské federace Atlantský oceán Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických ruská invaze na Ukrajinu Christopher G. Cavoli