Nejbrutálnější zbraň Rusů. „Vyčkávači“ na Donbasu jim fandí, Ukrajince mají za teroristy

Na východě Ukrajiny někteří občané odmítají opustit své domovy. A to i přesto, že jsou jejich města pod ruskou palbou. Vojáci Kyjeva říkají těmto lidem „vyčkávači“. Dotyční chtějí za každou cenu zůstat na místě, protože spíše než ukrajinskému výkladu války věří Rusku.

Městečko Kosťantynivka leží pár kilometrů na západ od Bachmutu. Velmi blízko frontové linii. I sem dopadají ruské dělostřelecké granáty. V Kosťantynivce, podobně jako v jiných oblastech na Donbasu, má ale na místní obyvatelstvo stále velký vliv Moskva. Podle listu The New York Times zde drtivě vyhrává propagandistickou válku.

„Zabíjejí nás. Naši vlastní lidé nás ostřelují,“ má jasno Nataša, která v Kosťantynivce žije. Podle ní na ukrajinská města útočí samotní Ukrajinci. Nataša proto spolu s dalšími lidmi odmítá odejít na západ Ukrajiny do bezpečí. A to i přesto, že dělostřelecká a raketová palba ji každý den ohrožuje na životě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srdcervoucí video z Bachmutu. Dobrovolník popsal evakuaci civilistů, i proč někteří zůstávají

„Ukrajinští vojáci jim říkají ‚vyčkávači‘. Jsou to lidé, kteří odmítají evakuaci a zdržují se ve svých domovech v očekávání, že oblast ovládnou Rusové. I když je ve stejnou chvíli ruské bombardování ohrožuje,“ napsal list The New York Times.

Není náhodou, že takový postoj se objevuje právě na Donbasu. Průmyslová oblast na východě Ukrajiny je dlouhodobě problematickým regionem, kde se mísí proukrajinský a proruský sentiment. Řada tamních lidí má v Rusku příbuzné, mnohdy se tu mluví více rusky než ukrajinsky.

Většina ukrajinského národa požaduje nezávislost na Rusku, „vyčkávači“ jsou ale proti. Pro ně Moskva symbolizuje záchránu, na kterou si hodlají počkat ve svém vlastním domě. Podle listu The New York Times jsou na Ukrajině stále tisíce těchto „vyčkávačů“.

Bitva propagand

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je společně s ukrajinskou armádou často chválen za pojetí propagandy, které vedlo ke stmelení ukrajinského národa. Právě na Donbasu se ale ukrajinský narativ tříští o roky budovaný výklad ruské strany.

„Ruská propagandistická kampaň je zdejšímu obyvatelstvu vnucovaná už více než deset let. Obrací je proti vlastní vládě a nahání do náručí ruských zástupných sil, které v roce 2014 ovládly části východní Ukrajiny,“ uvedl list The New York Times.

Ve stejný rok došlo i k anexi Krymu.

„Dle mého názoru je to nejbrutálnější zbraň, kterou Ruská federace proti lidem využívá,“ míní Dmytro Kirdjapkin, šéf policie ve městě Kosťantynivka.

Podle něj Rusko šíří na Donbasu roky propagandu, jejímž cílem je vykreslit Ukrajince jako teroristy, kteří se dopouštějí násilností na svém vlastním obyvatelstvu.

„Informační válku jsme prohráli už v roce 2014. Nechápu, že tehdy i dnes tolik lidí věří takovým pohádkám,“ uzavřel Kirdjapkin.

Tagy: