Průlom u Bachmutu? Putin bude jednat, jen když půjde o Krym, řekl americký generál CNN

Intenzivní boje na východě Ukrajiny otevírají možnost, že by se právě tam mohla armáda Kyjeva pokusit o protiofenzivu. Americký generál ve výslužbě Wesley Clark pro CNN sdělil, že průlom u Bachmutu by byl velkou vzpruhou. Podle něj ale přitáhne Vladimira Putina k jednacímu stolu jen útok na Krym.

Ukrajinská armáda v týdnu informovala o tom, že ruský tlak v oblasti Bachmutu údajně upadá. Potenciálně se tak otevírá možnost ukrajinského průlomu na místě, kde už několik měsíců panuje vojenský pat.

Americký generál ve výslužbě Wesley Clark ale takové zprávy hodnotí střízlivě. Podle něj Ukrajinci mohou jen hrát psychologickou hru.

„Je nemožné pro nás zvenku odhadnout, jaké záměry, jaké Ukrajinci mají. Když to řekne nějaký velitel, můžete to brát jako bernou minci. Ale může to být také dílo propagandy – tah, který má za cíl rozptýlit ruskou pozornost,“ sdělil Clark pro americkou CNN. Tomu by odpovídala pozdější informace amerického Institutu pro studium války (ISW), že ruské síly pokračují v útoku a ve městě a jeho okolí si připsaly jisté územní zisky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové stupňují tlak na Avdijivku. Na dlouhou ofenzivu ale nemají sílu, má jasno analytik

Pokud je ale pravda, že Ukrajinci přebírají v oblasti Bachmutu iniciativu, mohli by podle Clarka postoupit dále na východ. „Jestli mají potřebný potenciál, rozhodně by stálo za to prorazit u Bachmutu. Mají dvě možnosti: buď učiní průlom a zřídí zónu zabíjení, nebo následně rozdělí síly a budou postupovat na východ,“ pokračoval Clark.

Od začátku jde o Krym

Americký generál ve výslužbě se ale nedomnívá, že by měl být Bachmut hlavní lokací, na kterou by se měli obránci soustředit. Podle něj jde primárně o poloostrov Krym, který Rusové v roce 2014 anektovali a který dosud okupují.

Clark tvrdí, že pouze vojenská aktivita v oblasti Krymu může způsobit, že Rusko začne jednat o mírových podmínkách.

„Rád bych zdůraznil, že rozhodující je Krym. Cokoli se podaří na severu, je dobré, pokud ale chcete přitáhnout Putina k jednacímu stolu, musíte si přijít pro Krym,“ uzavřel Clark.

Tagy:
válka Ukrajina Krym generál Rusko Wesley Clark Bachmut protiofenzíva