CNN: Rusko může chystat útok ze severu. Ukrajina zase něco, co tu nebylo od druhé světové

Ukrajina maskuje tank v oblasti Bachmutu (19. 10. 2022).

Chce Rusko zaútočit na Ukrajinu ze severu

Americký major ve výslužbě Mike Lyons pro CNN analyzoval současný vývoj války na Ukrajině. Všímá si především dvou fenoménů. Jednak se objevuje hrozba, že Rusko otevře druhou frontu a začne útočit ze severu od Běloruska. Také se ale zvyšuje šance, že se Ukrajině podaří provést husarský kousek. V čem spočívá?

V posledních dnech se stupňuje napětí na ukrajinsko-běloruských hranicích. Kyjev varuje, že se Rusko může snažit zaútočit na Ukrajinu právě přes tuto hraniční linii. V takovém případě by Moskva získala určité taktické výhody.

„Především by tam mělo kratší zásobovací trasy, všechno to je o mobilizaci. Na jihu Ukrajiny s tím má Rusko problémy, ale na severu by mohli mobilizovat snadno. Což by znamenalo, že by měli i rychlý přístup do Kyjeva, to je také problém. Rusko už bitvu o něj prohrálo před pěti měsíci. Mohou se teoreticky znovu pokusit ho dobýt,“ řekl pro CNN Mike Lyons, major ve výslužbě.

Strategický triumf

Takový vývoj událostí by přirozeně nehrál Ukrajině do karet. Jednotky Kyjeva totiž v současnosti provádí úspěšnou ofenzívu, a to jak na jihu, tak i na východě země. Postup může být teoreticky tak přelomový, že by se Ukrajině mohl podařit taktický triumf.

Ten by spočíval v tom, že by Ukrajinci prorazili ruské obranné linie až k východní hranici s Ruskem. Tím pádem by armádu Kremlu rozdělili na dvě poloviny. „Takový manévr jsme neviděli od konce druhé světové války. Rusko sem nemůže včas mobilizovat dostatek jednotek,“ míní Lyons.

Kompletní analýzu amerického analytika, který válku na Ukrajině rozebíral pro CNN, si můžete pustit v úvodním videu.

Tagy: