CNN: Rusko postoupilo na Ukrajině nejvíce od začátku války. Pod tlakem jsou hlavně tři města

Ruská armáda za poslední dva měsíce postoupila na Ukrajině nejvíce od začátku války. Upozorňuje na to analýza americké CNN, podle které za územní ztráty Kyjeva může i zpožděná americká pomoc. Ruská armáda se teď snaží prorazit na třech místech – u Časiv Jaru, Pokrovsku a Kurachova.

„Pětiměsíční čekání na americký Kongres, který schválil vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů, mohlo způsobit trvalé škody, které budou na frontě cítit ještě několik měsíců,“ tak čte současnou situaci na frontě analýza CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stařenka pod palbou. 98letá Ukrajinka prošla nejdrsnější frontovou linií, na cestě i usnula

Podle ní totiž ruská armáda v dosavadním roce zabrala na Ukrajině obrovský kus území. Největších zisků dosáhlo Rusko v období mezi únorem a dubnem, přičemž situace je pro Ukrajinu nadále kritická. Územní ztráty obránců jsou největší od července roku 2022.

Americký Kongres jednal o novém balíčku pro Ukrajinu od podzimu, nakonec se pomoc schválila až na konci dubna. Během tohoto půl roku začala Ukrajině citelně docházet munice. Především dělostřelecké a protivzdušné projektily.

Rusko využilo situace

Pat v Kongresu využila ruská armáda ke zvýšenému tlaku. Začalo to pádem Avdijivky, ze které se Ukrajinci stáhli v únoru. Rusové se tam ale nezastavili a pokračovali dál na západ. Mimo to vytvářejí tlak i v dalších dvou směrech.

Mezi nejzranitelnější lokality patří podle CNN v současnosti tři místa:

  • Pokrovsk – Město v Doněcké oblasti se nachází na západ od Avdijivky. Rusové při postupu k této baště zabrali už několik vesnic. Za Avdijivkou totiž údajně nebyl zbudovaný žádný efektivní val, který by Rusy zadržel, a útočníci tak mohou přes pláně postupovat na západ. Pokrovsk jim nyní stojí v cestě.
  • Časiv Jar – Na ukrajinské frontě teď není ohroženější město než Časiv Jar. Rusové už obsadili východní předměstí a snaží se oblast dobýt. Město je ale na kopci a obránci ho prozatím s vypětím sil drží.
  • Kurachovo – Také ve směru na toto město si už Rusové připsali územní zisky. Oblast může být jedním z cílů očekávané ruské ofenzivy, která by mohla odstartovat v příštích týdnech.

Rusové ale útočí i za frontovou linií. Vytrvalému bombardování čelí kupříkladu Charkov, druhé největší město. Aglomerace byla v ohrožení už v prvních dnech války. Tehdy to vypadalo, že Charkov padne, nakonec se ale do rukou Rusů nedostal. Na podzim roku 2022 Ukrajinci Charkovskou oblast osvobodili a město si mohlo alespoň trochu oddechnout. Teď se ale na místo válka znovu vrací.

Mapa, která říká pravdu?

Ukrajinské velení mezitím čelí kritice, že o situaci na frontě neinformuje veřejnost. Respektive že informuje, ale události lakuje narůžovo.

„Neochota Ukrajiny přiznat tyto ztráty vedla k veřejné kritice ze strany některých proukrajinských vojenských blogerů a analytiků,“ uvedla CNN.

Analytici tak sami vzali situaci do svých rukou a stvořili projekt DeepStateMap, který má ukazovat skutečné rozložení sil na frontě. Z mapy vyplývá, že Rusové už nechali Avdijivku daleko za sebou a prorážejí dále na severozápad. Vedle postupů na frontě analytici do mapy implementovali i vtip, maďarská Budapešť si na ní vysloužila emotikon klauna s popisem „Orbánův proruský režim“.

VIDEO: Bezpečnostní analytici o situaci na Ukrajině

Tagy:
válka Ukrajina obrana postup ztráty Rusko Kongres Spojených států amerických Časiv Jar