Sen o Ukrajině v EU se brzy naplní, věří Zelenskyj. Praze vzkázal, kdy chce zahájit jednání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věří tomu, že se sen o vstupu do Evropské unie brzy stane skutečností pro Ukrajinu i balkánské státy, Moldavsko či Gruzii. Řekl to v úterý ve videozdravici během konference na Pražském hradě věnované 20 letům Česka v EU. Svým protějškům – Petru Pavlovi a německému prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi – poděkoval za to, že jejich státy podporují Ruskem napadenou Ukrajinu.

„Evropa je dobrovolným společenstvím národů a milionů velmi rozdílných lidí. Není spiknutím několika nejmocnějších za zády národů. Evropa není nic, co by mohlo být vynucováno propagandou nebo udržováno násilím. To je něco, co Moskva odmítá pochopit, a přesně to charakterizuje východní hranici Evropy,“ řekl Zelenskyj během svého videoprojevu, který adresoval účastníkům konference na Pražském hradě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řešení ilegální migrace? Jsme na půli cesty. Musíme být odvážnější, připustil Fiala

Být součástí EU je podle něj ctí a snem pro každý národ. „Jsem si jist, že se brzy stane realitou i pro Ukrajinu a pro balkánské země, Moldavsko či Gruzii. Zároveň věřím, že nastane den, kdy si Bělorusko bude moci zvolit cestu do Evropy,“ podotkl Zelenskyj. Sám doufá, že už v červnu by mohly začít přístupové rozhovory s Ukrajinou.

Ukrajinská hlava státu také poděkovala svým dvěma protějškům – Petru Pavlovi a Franku-Walterovi Steinmeierovi – za českou a německou pomoc napadené zemi při vzdoru proti ruské agresi.

VIDEO: Díky EU jsme bohatší zemí. Musíme ochránit stabilitu Evropy a náš způsob života, řekl Fiala

Tagy: