CNN: Pieta za oběti útoku u Moskvy. Lidé nosí svíce i plyšáky, mrtvých může být ještě více

Počet obětí teroristické útoku v Moskvě stále stoupá.

Počet obětí teroristického útoku v Moskvě stále stoupá

Čtyři dny po teroristickém útoku v Moskvě se v pondělí ráno na místě shromáždilo asi 200 lidí, aby vyjádřili soustrast pozůstalým, uvádí CNN. Počet lidí, kteří v koncertní hale přišli o život, se zvýšil ze 137 na 139. Podle agentury Interfax to uvedl šéf ruské kriminální ústředny. Další oběti mohou ještě přibývat.

Lidé si teď chodí na místo tragédie vyzvedávat osobní věci. Nosí tam květiny, plyšáky a svíčky. „Také pravoslavní kněží se přišli pomodlit k tomuto pomníku – zatímco vyšetřovatelé uvnitř ohořelých trosek koncertní haly stále nacházejí těla. Počet mrtvých by se tedy ještě mohl zvýšit,“ poznamenal reportér CNN Matthew Chance.

ČTĚTE TAKÉ: Mezi mrtvými z Moskvy je i královna krásy. Rusko odkrylo jména obětí, i z jiných osudů mrazí

K odpovědnosti za útok se opakovaně přihlásila afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát. Spojené státy před touto hrozbou Moskvu varovaly, ruský prezident to však veřejně označil za pokus o zastrašování.

Mezi čtyřmi zadrženými Tádžiky je ženatý otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Hrozí jim doživotí, mluví se však i o trestu smrti, který Rusko neuplatňuje od roku 1996. Soud zatím zadržené poslal do vazby, kde mají podle CBS NEWS zůstat do 22. května.

Kreml odmítl dál komentovat vyšetřování i stav podezřelých. Na všech je ale vidět, že byli brutálně zbiti. „Samozřejmě to má být i signál všem oponentům, že Rusko si teď už nebere servítky. A bude své oponenty, kteří se Rusku postaví se zbraní, tvrdě potlačovat a bude je i mučit,“ sdělil spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil Rusku po útoku solidaritu a nabídl Moskvě spolupráci při vyšetřování. Francie už také posílila bezpečnostní opatření v zemi na nejvyšší stupeň. „Skupina, která se podle všeho podílela na tomto útoku, se v posledních měsících několikrát pokusila o útok na našem území,“ upřesnil francouzský prezident.

O akutní hrozbě mluví i Německo. „Islámský stát – Chorásán je v současné době největší islamistickou hrozbou v Německu. V úterý tu zatkli kriminalisté dvě osoby podezřelé z plánování útoku ve Švédsku,“ uvedl mluvčí německého ministerstva vnitra Cornelius Funke.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nad Ruskem se vznáší přízrak dávných válek s islamisty, píše CNN. V čem je útok na koncertě jiný?

Tagy:
CNN útok bezpečnost oběti pieta Rusko Matthew Chance Krasnogorsk Moskva Jiří Just bezpečnostní hrozba