CNN: Záporožská elektrárna je jako středověká pevnost. Pro Rusy je i zástěrkou zločinů

Ruští vojáci aktuálně ovládají ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu.

Proč Rusové drží Záporožskou jadernou elektrárnu?

Rusové využívají Záporožskou jadernou elektrárnu jako pevnost, zároveň s ní odvádí pozornost od činností, které nechtějí ukazovat navenek. Ve vysílání americké stanice CNN to pronesl americký generál ve výslužbě Wesley Clark. Dle jeho mínění má elektrárna výbornou strategickou pozici, které se Rusové jen tak nevzdají.

Podle Clarka slouží Záporožská jaderná elektrárna ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi velmi dobře. Představte si ji jako středověkou pevnost. Můžete ji obsadit svými vojáky a zároveň je nezranitelná. Ukrajinci si nemohou dovolit na ni střílet, protože by ji zničili. Proto ji Putinovi vojáci využívají jako základnu,“ řekl pro CNN vysloužilý generál.

Clark kromě toho zmínil, že Rusové využívají Záporožskou jadernou elektrárnu ještě k něčemu jinému, a sice k odvedení pozornosti. „Zatímco upřeně sledujeme situaci zde, tak ve své činnosti pokračují ruské filtrační tábory, jejich válečné zločiny a my sledujeme toto,“ komentoval generál.

Ten dále zmínil, že Rusové se v elektrárně bezpochyby snaží zmanipulovat i odborníky z Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), kteří na místo před časem dorazili.

Elektrárna, kterou Rusové drží již od března, je pod okupačním dohledem stále provozována ukrajinskými pracovníky. V posledních týdnech se v jejím okolí čím dál více útočí. Zatímco Moskva tvrdí, že to mají na svědomí Ukrajinci, Kyjev pro změnu osočuje Rusko. Na stranu Ukrajinců se ale staví evropské zpravodajské služby.

Chystají Ukrajinci osvobození Záporoží?

To vše probíhá v době, kdy svět s napětím sleduje nečekanou ukrajinskou ofenzivu na jihu a severovýchodě Ukrajiny. Podle expertů se Ukrajincům podařilo své nepřátele skvěle zmást, neboť Rusové očekávali ukrajinské protiútoky především v jižní Chersonské oblasti, jak bylo avizováno.

Místo toho však Ukrajinci osvobodili část Charkovské oblasti na severovýchodě, kde Rusové zběsile a nekontrolovatelně prchají. Je tak možné, že se Kyjevu podaří převzít ve válce poprvé iniciativu.

Na pozadí této akce přišli Rusové s novým obviněním. Ukrajinec Vladimir Rogov, který byl Rusy dosazen jako člen okupační správy Záporožské oblasti, ruským médiím sdělil, že „Ukrajinci chystají obří ofenzivu na okolí jaderné elektrárny, blízké říční přejezdy a trochu i dále na východ“.

„Nasazovaní velkého množství těžkých zbraní jako houfnic M777 a systémů HIMARS je v procesu,“ varoval Rogov v souvislosti s nevyřčeným nebezpečím jaderné havárie ve zmiňované elektrárně. Člen administrativy dále tvrdí, že koordinaci ukrajinských vojenských operací v oblasti mají na svědomí „Britové a Američané“.

Tagy:
válka jaderná elektrárna CNN Ukrajina pevnost Rusko Kyjev Charkov Cherson Chersonská oblast Záporoží Záporožská jaderná elektrárna Charkovská oblast Wesley Clark protiofenzíva