Ukrajinský úder na slabinu Rusů slaví úspěch. Putin má tři možnosti, shrnuje analýza CNN

Ukrajinci ostřelují ruské pozice. (1. září 2022)

Válka na Ukrajině (12.9.2022 6:45)

Úspěšná ukrajinská ofenziva v Charkovské oblasti nejen odhalila slabiny Rusů, ale přiživila i spekulace o dlouhodobějších a hlubších problémech, se kterými se Kreml od začátku invaze potýká. Vojenské velení tvrdě kritizují i lidé bezvýhradně loajální k Putinovi. Jaké má nyní ruský vládce možnosti? I to shrnuje analýza, kterou zpracovali odborníci ze CNN Tim Lister a Darja Tarasová.

Ukrajinci minulý týden zahájili na východě rozsáhlou protiofenzivu, při které prolomili ruské linie. Podle Kyjeva ukrajinské jednotky dobyly důležité město Izjum a v Charkovské oblasti pronikly až k ukrajinsko-ruské hranici. Během několika dní získali Ukrajinci zpět území o rozloze 3 000 čtverečních kilometrů, což je více, než dobyli Rusové během všech svých operací od začátku dubna.

Z velké části stojí za úspěchem ofenzivy skvělé naplánování i provedení. Nemalou roli ale sehrála také neschopnost ruských jednotek, které byly špatně organizované, vybavené a v některých případech nekladly příliš velký odpor, hodnotí ve své analýze ukrajinskou akci  Lister a Tarasová.

Připomínají, že chaotický ústup Rusů na východě značně zkomplikoval splnění jednoho z cílů stanoveného prezidentem Vladimirem Putinem – obsazení celé Luhanské a Doněcké oblasti. Během víkendu ruské jednotky na některých místech vyklidily příhraniční oblasti, které okupovaly od začátku války.

To, že se chystá velký protiútok, nebylo žádným tajemstvím. Sami Ukrajinci o něm často informovali. Jen neupřesnili, kde k němu dojde. Dlouho se spekulovalo o Chersonské oblasti na jihu země. Rusové tam v minulých týdnech dokonce přemístili tisíce vojáků. Tvrdý úder ale nakonec přišel jinde – o stovky kilometrů severněji. „Byla to ukázková dezinformace, na kterou by byli pyšní i Rusové,“ stojí v analýze CNN.

Oslabení Rusové v Charkovské oblasti drtivému útoku nebyli schopni čelit. Podle Kateryny Stepanenkové z amerického Institutu pro studium války i proto, že tvořili poměrně nesourodé uskupení. „Byli tam kozáčtí dobrovolníci, milice z Doněcké (DLR) a Luhanské lidové republiky (LLR) nebo příslušníci Národní gardy (Rosgvardia). To prostě nestačí k ubránění tak dlouhé a složité frontové line,“ řekla pro CNN.

Rusové situaci podcenili

Právě složení ruských sil hrálo důležitou roli. Ukrajinci si totiž pro průlom linie vybrali na první pohled nejslabší místo obrany – oblast kontrolovanou bojovníky z Luhanské lidové republiky, kterým kryli záda Rosgvardějci. Velmi rychle se potvrdila slova někdejšího vůdce doněckých separatistů a současného velkého kritika ruských vojenských nedostatků Igora Strelkova o bídném výcviku milicí z DLR a LLR. Tvrdému útoku Ukrajinců nemohli separatisté vzdorovat dlouho.

Lister a Tarasová podcenění obrany severojižní osy ze strany Rusů nechápou. Jde totiž o důležitou zásobovací tepnu a záměr Ukrajinců zničit ji, byl naprosto jasný. To se jim nyní povedlo během pouhých tří dnů, a to i kvůli pomalé ruské reakci na posílení linie.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že v Charkovské oblasti došlo k plánovanému stažení jednotek do Doněcké oblasti. Vrchní Putinův propagandista Vladimir Solovjov pak tvrdil, že Ukrajinci kráčejí do nastražené pasti.

Podle CNN je ale tahle možnost krajně nepravděpodobná. Z mnoha záběrů, které její redakce zkoumala, je na některých místech vidět až chaotický ústup Rusů, kteří po sobě zanechali těžkou techniku i munici. Rusové navíc přišli o možnost útočit na ukrajinské pozice v Doněcké oblasti ze severního směru a výraznou ránu dostal i plán na obklíčení ukrajinské armády.

Pokud skutečně šlo o plánovaný přesun ruských vojsk, rozhodně o něm nebyl informován čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který nešetřil kritikou. „Udělali chyby a myslím, že z toho vyvodí nutné závěry. Pokud dnes nebo zítra nedojde ke změně strategie, budu nucen promluvit s vedením ministerstva obrany a vedením země a vysvětlit jim skutečnou situaci na místě. Je to velmi zajímavá situace. Řekl bych, že je to zarážející,“ uvedl v nahrávce, kterou v neděli zveřejnil na svém kanálu na Telegramu.

Tři Putinovy možnosti

Ještě otevřeněji reagovali ruští vojenští blogeři. „Speciální vojenská operace dávno skončila, teď probíhá válka,“ napsal například Zachar Prilepin, jehož telegramový účet sleduje přes 250 tisíc lidí. Bloger zároveň nazval fiasko „katastrofální zločinnou nezodpovědností“. A přidali se i další proputinovští autoři. Autor vystupující pod jménem Cholmogorov dokonce obvinil ruské úřady z ponechání vojáků napospas.

Otázkou zůstává, jak na selhání v Charkovské oblasti zareaguje Kreml, kterému podle všeho chybí dostatek vysoce kvalitních jednotek a do války posílá špatně vycvičené rekruty, mnohdy dobrovolníky. Podle Stepnanekové by sice tyto jednotky mohly být použity pro zastavení ukrajinské ofenzivy, vzhledem k jejich kvalitě by se ale jednalo o velký risk. Expertka si myslí, že Rusové stále mají dostatečnou sílu, co se dělostřeleckých a raketových útoků týče. Ruskou bolestí je ale špatná organizace pozemních operací, i například kvůli nedostatečným pravomocím jednotlivých velitelů.

V řešení se shodují jak válku podporující ruští blogeři, tak Strelkov – mobilizace armády i průmyslu a vytvoření „politického centra pro řízení války“. Tomu se ale Putin dosud vyhýbal. Mobilizace totiž znamená přiznání problémů a v ruské společnosti by se nemusela setkat se zrovna přívětivými reakcemi.

Podle expertů CNN má nyní Kreml tři možnosti: Ta první počítá právě s mobilizací, což vzhledem k událostem z minulého týdne vyloučit nelze. Druhou, a pro Putina velice ponižující, tudíž nepravděpodobnou, je vyjednání dohody. Jako nejreálnější scénář se jeví ten třetí – pokračování v současné „speciální vojenské operaci“ a zabírání území stylem „kousek po kousku“.

Jenže, jak upozorňuje Lister a Tarasová, Rusové nyní čelí úspěchem posílenému protivníkovi, který navíc před nástupem zimy očekává další vojenskou pomoc ze západu.

Tagy: