„Podělaní Číňani.“ Rusové mluví pohrdavě o vojácích z KLDR, o nahrávce informovala CNN

Ruští vojáci v rozhovoru, jehož záznam získala ukrajinská vojenská rozvědka (HUR), mluví pohrdavě o vojácích ze Severní Koreje. Spekulují o tom, jak budou vyzbrojeni a jak jim bude možné velet. Informovala o tom americká televize CNN na svých internetových stránkách. Podle ukrajinské strany do Ruska dorazilo na 12 tisíc severokorejských vojáků a Moskva je v nejbližších dnech plánuje nasadit do bojů.

Na nahrávce zveřejněné CNN jeden z ruských vojáků popisuje, jak jeden jeho kolega měl za úkol se Severokorejci setkat. „Přišel a říkal, co s nimi do pr**le máme dělat,“ uvedl ruský voják. Ruští vojáci o Severokorejcích tvořících „prapory K“ mluvili vulgárním způsobem jako o „podělaných Číňanech“.

ČTĚTE TAKÉ: Vstup Ukrajiny do NATO není na pořadu dne, řekl Pellegrini po setkání s kancléřem Scholzem

CNN uvádí, že podle ukrajinské vojenské rozvědky byla nahrávka zachycena tento týden z ruských šifrovaných kanálů. Vyplývá z ní také, že ke každým 30 severokorejským vojákům má být podle plánů přidělen jeden tlumočník a tři vysoce postavení důstojníci. Ruští vojáci to kritizují. „Jediná věc, které na tom nerozumím, je to, že na každých 30 lidí mají připadat tři vysoce postavení důstojníci. Kde je vezmeme? Budeme je muset stáhnout,“ říká jeden z nich.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek řekl, že podle rozvědky Rusko začne severokorejské vojáky na bojišti nasazovat od 27. či 28. října. HUR už dříve uvedla, že první severokorejské jednotky, které prošly výcvikem v Rusku, se dostaly do Kurské oblasti na západě země, kam na počátku srpna vpadly ukrajinské síly.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS v Kazani nepopřel, že se severokorejští vojáci v Rusku nacházejí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaorálek o Severokorejcích ve válce na Ukrajině. Diplomacie Západu selhala a napětí roste

Tagy:
Vladimir Putin CNN NATO Ukrajina politika obrana vláda Rusko ozbrojený konflikt Olaf Scholz Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast BRICS konflikt, válka a mír