Zaorálek o Severokorejcích ve válce na Ukrajině: Diplomacie Západu selhala a napětí roste

Statutární místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek. Foto: CNN Prima NEWS

360° - 24.10. v 22:26

Exministr zahraničí a statutární místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek označil možné nasazení severokorejských vojáků na straně Ruska ve válce na Ukrajině za selhání diplomacie Západu. Hlavně pak podle něj jde o špatnou zprávu pro Jižní Koreu. Zaorálek to uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle bezpečnostního experta Milana Mikuleckého je severokorejské angažmá důkazem slabosti Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Zároveň agentuře Kjódó uvedl ukrajinský vojenský zdroj, že se přibližně 2000 severokorejských vojáků po výcviku přesouvá na západ Ruska k ukrajinským hranicím.

Dále čtěte: Sociopat, magor, prasárny. Schůze k platům se zvrhla v přestřelku mezi Babišem a Michálkem

„Když Rusové mají se Severní Koreou takové vztahy, že dokonce jejich vojáky budou v nějaké podobě používat na Ukrajině, je to ukázka, jak diplomacie Západu selhala. Je to hlavně špatná zpráva pro Korejský poloostrov,“ uvedl Zaorálek.

„Pro Jihokorejce to musí být strašně nepříjemné, pokud se budou elitní korejské jednotky cvičit nyní v nějakém boji nebo nasazení na Ukrajině. Je to podle mě především velké zvyšování tenze na samotném Korejském poloostrově,“ dodal. Podle Zaorálka je zatahování dalších zemí do konfliktu na Ukrajině obecně nebezpečným trendem.

S tvrzením, že by šlo o selhání západních států, nesouhlasí bezpečnostní expert Milan Mikulecký. „Souhlasím s tím, že je to špatná zpráva pro Jižní Koreu, nicméně nesouhlasím s tím, že by to byla špatná zpráva pro západní diplomacie,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že je to spíš projev slabosti Ruska.

„Rusko sahá nejenom na dno svých rezerv, ale skutečně je nucené sahat i do rezerv, pokud jde o lidskou sílu Severní Koreje,“ dodal. Jižní Korea podle něj může na Ukrajinu vyslat své pozorovatele, aby viděli, co se bude dít.

„Jihokorejská vláda může odblokovat některá omezení na export primárně dělostřelecké a pěchotní munice směrem na Ukrajinu, ale bavíme se v teoretické rovině. Jižní Korea vzhledem k tomu, že její soused na severu je skutečně nevyzpytatelný, musí primárně bránit sebe,“ řekl Mikulecký.

Tagy: