CNN: Vagnerovce má nově vést „Šedivý vlas“. Leningradský rodák, co rozkazoval v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl, aby Jevgenije Prigožina vystřídal v čele Vagnerovy skupiny vysloužilý plukovník Andrej Trošev. Podle americké CNN jde o veterána tří válek, který měl už v minulosti k vagnerovcům velmi blízko.

Na konci června se uzavřela jedna kapitola žoldnéřské frakce Vagnerova skupina. Její členové se pod vedením oligarchy Jevgenije Prigožina pokusili o převrat v Rusku, za podivuhodných okolností ale z operace sešlo. Nad osudem Prigožinových žoldáků se tak začal vznášet otazník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vagnerovci už právně neexistují, řekl Putin. Na setkání jim přednesl několik nabídek

Putin ale zjevně nad vagnerovci nezlomil hůl. Snad i proto, že skupina stále představuje nezanedbatelnou sílu, kterou by mohl kdekdo využít. Šéf Kremlu navrhl, aby se do čela žoldácké formace postavil Andrej Trošev, v současnosti vysloužilý 61letý ruský plukovník.

Trošev je podle americké CNN známý spíše pod přezdívkou „Sedoj“, což znamená „Šedivý vlas“. Narodil se v dubnu roku 1953 v někdejším Leningradu (dnes Petrohrad) za dob Sovětského svazu. V minulosti se aktivně zúčastnil hned tří válek. Působil v Čečensku, v Afghánistánu a hlavně v Sýrii.

Na Blízkém východě měl podle Evropské unie působit jako náčelník štábu operací Vagnerovy skupiny v Sýrii. Vagnerovci tam bojovali na straně syrského režimu Bašára al-Asada, kterého podporuje i ruská vláda.

Právě za své působení v Sýrii se Trošev dostal na sankční seznam nejen Bruselu, ale také Velké Británie. Ukrajina uvalila na Troševa sankce dva dny po začátku ruské invaze.

Trošev se dobře zná také s Putinem. Americká CNN připomněla, že se muž vagnerovců zúčastnil v roce 2016 recepce v Kremlu, novináři ho tehdy vyfotili vedle ruského prezidenta.

Putin se domnívá, že Trošev už v minulosti byl pravým lídrem vagnerovců a pro tuto funkci se proto hodí. Na jeho slova odkázala agentura Reuters.

Tagy:
Vladimir Putin žoldáci Sýrie vůdce Rusko Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin Andrej Trošev