Rusové při vzpouře Prigožina oblehli bankomaty. Vybrali 100 miliard rublů, přiznala banka

Ruská centrální banka zveřejnila informaci o překotných výběrech z bankomatů, ke kterým lidé v zemi utíkali během krátké vzpoury vagnerovců a oligarchy Jevgenije Prigožina. Celkem v šoku vybrali 100 miliard rublů (zhruba 24 miliard korun). Šlo o největší run na banku od začátku mobilizace, napsaly The Moscow Times.

Na konci června se žoldáci Vagnerovy skupiny pod velením oligarchy Jevgenije Prigožina vydali na pochod na Moskvu. Užuž to zavánělo začátkem občanské války. Několik desítek hodin trvající vzpoura ale nakonec skončila po domluvě Prigožina s prezidentem Vladimirem Putinem.

Škody ale Rusko sčítá dodnes. Oslabení důvěry v režim bylo během vzpoury patrné i v ulicích. Ruská centrální banka totiž zveřejnila statistiku, ze které vyplývá, že lidé po celé zemi podnikli takzvaný run na banku. Je to situace, při které lidé ztrácí důvěru v bankovní instituce a snaží se vybrat své finanční prostředky, dokud je ještě k dispozici dostatek hotovosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin není v Bělorusku, ale v Petrohradu, překvapil Lukašenko. Chce jednat s Putinem

S odkazem na ruskou centrální banku o tom informoval ruský nezávislý list The Moscow Times.

Celkem měli Rusové v panice vybrat až 100 miliard rublů (cca 24 miliard korun). „Potřeba hotovosti v červnu narostla a vedla k odlivu likvidity o objemu 500 miliard rublů,“ uvedla centrální banka v měsíční zprávě s tím, že zmíněnou pětinu peněz Rusové vybrali mezi 23. a 25. červnem.

Web Meduza napsal, že většina výběrů se uskutečnila v jižních částech Ruské federace.

Mohlo by vás zajímat: Putin vyzval vagnerovce, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska

Byl to největší nárůst poptávky po hotovosti v Rusku od oznámení částečné mobilizace, kterou Putin zahájil v září minulého roku. Také tento moment spustil absolutní paniku a zapříčinil masovou vlnu emigrací.

Ruská centrální banka ovšem uklidňuje, že nálety k bankomatům nijak neohrozily finanční situaci země. Likvidity je prý dostatek.

Průběh vzpoury

Soukromá Vagnerova vojenská skupina se vzbouřila v noci na sobotu 24. června, její bojovníci ráno obsadili jihoruský Rostov na Donu i některá další města a rychlým postupem se blížili k Moskvě.

Vyvolali tak největší vnitropolitickou krizi v Rusku od jeho invaze do sousední Ukrajiny loni v únoru. Vzpoura si podle Kremlu vyžádala až 20 mrtvých vojáků.

Po konci puče se Jevgenij Prigožin přesunul údajně do exilu v Bělorusku. Objevila se ale zpráva, že je zpátky v Rusku. Kreml šéfovi žoldáků i jeho armádě slíbil beztrestnost. Vagnerovce, kteří se stahovali zpět na Ukrajinu, lidé v ulicích Rostova na Donu oslavovali jako hrdiny.

Tagy: