CNN: Zelenskyj je jako Churchill. V čem je cesta šéfa Kyjeva do USA tak mimořádná?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vypravil na překvapivou cestu do Spojených států, kde bude mimo jiné jednat s Joem Bidenem. Americká CNN míní, že jde o velmi odvážný krok, který může vyvolat ostrou reakci z Moskvy. Zelenskyj chce v USA dost možná domluvit dodávku dalších zbraní.

Zelenskyj v minulosti srovnal roli Ukrajiny v konfliktu proti Rusku s rolí Velké Británie na začátku druhé světové války. Když Adolf Hitler obsadil pevninskou Evropu, Londýn se sám bránil útokům Německa. Pak do války vstoupily Spojené státy a Berlín rozjel tažení na Moskvu, čímž se misky vah začaly překlápět.

CNN si všímá, že i cesta Zelenského do USA má svou historickou paralelu. Za Atlantik totiž v roce 1941 vycestoval i britský ministerský předseda Winston Churchill. Jen pár dní poté, co Japonci napadli americkou tichomořskou základnu Pearl Harbor a vtáhli Američany do války. Churchill stejně jako Zelenskyj dorazil do USA před Vánoci, konkrétně 22. prosince. V zemi zůstal tři týdny.

To ukrajinský prezident se teď vydal do Spojených států potají, zřejmě v noci na středu 21. prosince. Poprvé od začátku invaze opustil svoji zem. Jeho návštěva USA překvapila celý svět. Tím více, že zástupci americké politiky do poslední chvíle mlžili, zda Zelenskyj skutečně dorazí. Aby ne. Všichni ví, že ukrajinský prezident je pro odpůrce Kyjeva terč. I proto budou návštěvu Zelenského v USA provázet přísná bezpečnostní opatření.

Proč je Zelenskyj v USA?

Mezi hlavní dopady Zelenského cesty za Atlantik patří především utvrzení spojenectví mezi Kyjevem a Washingtonem, potažmo mezi Ukrajinou a celou Severoatlantickou aliancí. I když se v minulosti objevily informace, že na trase mezi Zelenským a Bidenem to občas komunikačně skřípe, Bílý dům nadále za Ukrajinou pevně stojí.

CNN píše, že americký prezident chce během Zelenského návštěvy oznámit další finanční balík pro Ukrajinu o objemu 1,8 miliardy dolarů (41 miliard korun). Kongres bude navíc zakrátko rokovat o dalších 45 miliardách dolarů (bilion korun).

USA před časem avizovaly, že v rámci pomoci pošlou Ukrajině raketový systém Patriot. Právě dodávky této techniky má zřejmě návštěva Zelenského zpečetit. Jedná se o dosud nejsilnější zbraň, kterou Washington Kyjevu svěří. Zelenskyj ale bude chtít dost možná ještě víc. Šéf Kyjeva zřejmě tuší, že podobnou šanci už dostat nemusí.

Osudová chvíle

„Pro Ukrajinu se otevírá okno příležitosti, ale i nebezpečí,“ sdělil pro CNN Wesley Clark, vysloužilý americký generál, který byl v minulosti vrchním šéfem NATO pro Evropu. „Rusko je slabé, ale bude sílit. Teď je čas, kdy USA musejí chrlit podporu, pokud má Ukrajina s pomocí Spojených států Rusko porazit. Tohle je ta chvíle, prezident Zelenskyj to ví,“ dodal.

CNN rovněž upozornila, že návštěva ukrajinského prezidenta v USA může vyvolat reakci ze strany Ruska. Již dříve Moskva zesílila útoky například ve chvíli, kdy byl na Ukrajině fyzicky přítomný některý ze spojenců Kyjeva.

Tagy: