Historická cesta? Zelenskyj se v USA setká s Bidenem, píše CNN. Promluvit má i ke Kongresu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se má ve středu sejít v Bílém domě se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Informovala o tom CNN. Vedle toho by měl během návštěvy ve Washingtonu vystoupit s projevem před členy obou komor Kongresu, uvedl web Punchbowl News. Totéž následně zveřejnila také agentura Reuters. Jednalo by se o první zahraniční cestu hlavy ukrajinského státu od začátku ruské invaze, která vypukla 24. února.

Bílý dům potenciální návštěvu odmítl zatím komentovat. Podle CNN je plán o cestě Zelenského do USA kvůli bezpečnosti držen v přísné tajnosti. CNN rovněž s odvoláním na dva dobře informované zdroje uvádí, že se Bidenova administrativa současně s návštěvou hlavy ukrajinského státu chystá oznámit další balíček vojenské pomoci Ukrajině, který by měl zahrnovat systém protivzdušné obrany Patriot.

Web Punchbowl News mimo jiné informoval, že ukrajinský prezident by se měl ve Washingtonu setkat také s vedením Kongresu a šéfy Demokratické i Republikánské strany ve výboru pro národní bezpečnost.

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nejdřív podle agentury Reuters uvedla, že ve středu večer se bude konat zasedání Kongresu, které bude mít „velice zvláštní zaměření na demokracii“. Pelosiová neupřesnila, čeho se bude schůze týkat. Na dotaz CNN, zda jde o návštěvu a následný projev Zelenského, odpověděla následovně: „Ještě nevíme. Opravdu nevíme.“

Zelenskyj od začátku ruské invaze podnikl mnoho cest, ale jen v rámci ukrajinského území. Zavítal do několika regionů osvobozených od okupační armády. V úterý dokonce navštívil vojáky v doněckém Bachmutu, v jehož okolí se nyní odehrávají nejtvrdší boje.

Zelenského cesta do USA by byla jeho první zahraniční návštěvou od doby, kdy ruští okupanti vtrhli na Ukrajinu. Obrovský podíl na tom, že se Ukrajina obzvlášť v únorových a březnových dnech agrese dokázala úspěšně ubránit, měl kromě vojáků bezpochyby právě Zelenskyj.

Do té doby podceňovaný ukrajinský prezident bezprostředně po vypuknutí invaze začal řídit obranu Kyjeva. Stal se charismatickým lídrem, který svému lidu dodal potřebnou odvahu. Když pak v prvních dnech bojů americká vláda ukrajinské hlavě státu nabízela urychlenou evakuaci ze země, Zelenskyj měl stroze odpovědět: „Boj začíná. Potřebuji munici, ne odvoz.“

Lídři Západu i kvůli tomuto prohlášení pochopili, že to Ukrajinci s obranou své země před okupanty myslí vážně. Následovala tak masivní vojenská podpora. Díky ní mohla napadená země během podzimu na mnoha místech fronty přejít úspěšně do protiútoku. Vzhledem k tomu, že v případě vojenské podpory Ukrajiny se nejvíce angažují Spojené státy, lze vnímat Zelenského návštěvu USA jako logický krok.

Tagy:
válka cesta Ukrajina návštěva Nancy Pelosiová Bílý dům Joe Biden projev Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Kongres Spojených států amerických Washington, D.C.