Co dnes dělají poslední zlatí junioři? Manažery či agenty, Plekanec i po čtyřicítce válí

V prosinci 2000 odletěli do Moskvy a krátce po začátku nového roku se vraceli domů se zlatými medailemi. Pro Česko stále posledními. Řeč je o někdejších hokejových juniorech, dnes čerstvých čtyřicátnících. Kupodivu někteří z hrdinů šampionátu do 20 let stále pracují jako profesionální hráči.

Byly to báječné časy českého hokeje. Na velkých akcích se dařilo jak dospělákům, tak juniorům. První ovládli olympiádu v Naganu a na přelomu tisíciletí oslavili na mistrovstvích světa zlatý hattrick, druzí dosáhli na šampionátu vítězný double v letech 2000 a 2001.

Následně však trvalo dlouhých 22 let, než se opět mladý tuzemský výběr probojoval do finále. A tak se na mančaft kolem kapitána Michala Sivka vzpomíná více než často. I když triumf zavdával myšlence, že většina kádru by mohla dlouhodobě vydělávat v NHL, povedlo se to jen pár hráčům. Jak tedy vybrané opory tehdejší ověnčené skvadry dopadly?

Zlatý tým z roku 2001

Brankáři: Tomáš Duba, Lukáš Čučela
Obránci: Jan Chotěbořský, Jakub Čutta, Jakub Grof, Rostislav Klesla, David Nosek, David Pojkar, Libor Ustrnul, Jan Výtisk
Útočníci: Zdeněk Blatný, Pavel Brendl, Martin Erat, Lukáš Havel, Patrik Moskal, Václav Nedorost, Tomáš Plekanec, Ivan Rachůnek, Michal Sivek, Marek Tomica, Ladislav Vlček, Radim Vrbata

Brankář Tomáš Duba byl vyhlášený nejlepším gólmanem turnaje, zastínil i fenomenálního Henrika Lundqvista. Na rozdíl od něj ale zámoří nikdy neokusil. Spíše chtěl poznávat různé soutěže a země, stal se z něj hokejový cestovatel, který si zachytal i v Jižní Koreji. Momentálně trénuje ve Finsku.

Nejproduktivnějším hráčem týmu kouče Jaroslava Holíka a celého šampionátu byl Pavel Brendl, který cestu za zlatem vydláždil deseti body. Byla mu predikována hvězdná kariéra hlavně skrze to, že už dříve byl vybrán v prvním kole draftu NHL ze čtvrté pozice. Ale i trenéři a spoluhráči mu vyčítali málo ctižádosti – to, že občas působil, jako by ho hokej nebavil. V nejlepší lize světa odehrál navzdory velkým očekáváním dohromady jen 78 utkání, což není ani jedna kompletní sezona.

Daleko lépe se v NHL rozkoukal obránce Rostislav Klesla, se sedmi body další stěžejní hráč „dvacítek“ z roku 2001. Premiéru v Columbusu Blue Jackets si odškrtl ještě před startem šampionátu a nablýskanou kanadsko-americkou soutěž opustil až v roce 2014. Celkem v ní odehrál 654 zápasů. Po konci hráčské kariéry se dal na trénování.

Ještě významnější stopu zanechal „za velkou louží“ Radim Vrbata. Sice si ho Colorado Avalanche vybralo až v sedmém kole draftu na 212. pozici, ale mladoboleslavský odchovanec byl důkazem, že to, z jakého místa si hráče organizace vybere, nemusí nic znamenat. Kromě „lavin“ hrál za Carolinu, největší část kariéry strávil ve Phoenixu, s NHL se po 1 057 utkáních rozloučil v dresu Floridy. Vrbata své letité zkušenosti z hokeje přenesl do funkcionařiny a stal se úspěšným sportovním ředitelem mateřské Boleslavi. Před nedávnem překvapivě skončil.

A spolu s ním skončila u „bruslařů“ i jeho pravá ruka Václav Nedorost. Po Brendlovi s devíti body nejviditelnější aktér šampionátu 2001. Také on byl „pick“ Colorada, na rozdíl od Vrbaty nicméně Nedorost strávil v Severní Americe jen tři sezony a pak zamířil do extraligy. Okusil rovněž KHL, a to i v dresu ukrajinského Doněcku. Po rozloučení se s Boleslaví nemusel na novou práci čekat dlouho – stal se manažerem reprezentační osmnáctky.

Kapitán zlaté party Michal Sivek si příliš dlouhou kariéru neužil. Už v roce 2008 musel coby útočník Sparty hráčskou kapitolu utnout kvůli přetrvávajícím problémům s kyčlí. Nepřízeň osudu ho však nesrazila – je úspěšným hokejovým agentem.

Prestižní pokariérní zaměstnání spojené s hokejem má Martin Erat. Rok a půl před oním mistrovstvím světa ho draftoval klub Nashville Predators, kterému byl věrný až do roku 2013. Přes Washington, Arizonu a Omsk se pak před hráčským důchodem dostal do Komety Brno, se kterou vybojoval dva extraligové tituly. Teď je asistentem hlavního trenéra českého reprezentačního „áčka“ Kariho Jalonena.

Další parádní kariéru z mistrovského kádru prožil, a vlastně pořád prožívá, pracovitý centr Tomáš Plekanec. V NHL odehrál tisíc a jeden zápas. Byl oddaný Montrealu Canadiens a kouzelnou metu takřka překonal pouze v jeho dresu. Ale přišla nečekaná výměna do znepřáteleného Toronta Maple Leafs. Hokejem se stále baví po boku Jaromíra Jágra na Kladně, a to s kapitánským céčkem na hrudi.

Druhým posledním mohykánem opěvovaného týmu z Moskvy je Jan Výtisk. Známý tvrďák, který nikdy na klubové úrovni nehrál za hranicemi České republiky, už pobývá trochu v ústraní, ale stále zůstává profesionálním „plejerem“. Třetí sezonu si vydělává coby bek prvoligových Litoměřic.

Tagy:
NHL kariéra Tomáš Plekanec hokej sport BK Mladá Boleslav Colorado Avalanche Radim Vrbata Michal Sivek mistrovství světa v hokeji do 20 let Mistrovství světa v ledním hokeji Václav Nedorost hokej Pavel Brendl Martin Erat Jan Výtisk