Co padlo po fiasku s Rakouskem? Jalonen litoval superšancí, Blümel mluvil o dělu

Nad Rakouskem se vítězí, většinou drtivě. Toto pravidla ctila na světových šampionátech česká hokejová reprezentace do úterý. Ve svém třetím zápase na letošním MS ve Finsku padla s outsiderem 1:2 po nájezdech. Byla to rána, případně rovnou dělo, jak ostatně řekl útočník Matěj Blümel. Podívejte se, co bylo vyřčeno po senzačním výsledku.

  • Matěj Blümel: „Jestliže nám Švédové dali facku, tak teď jsme dostali dělo. Záleží jen na nás, jestli vstaneme, překonáme to a půjdeme dál.“

Zrovna mladý útočník Matěj Blümel patří mezi málo dobrého v českém týmu na probíhajícím mistrovství světa. Moc dobře ví, že do ideálu měly zvláště poslední dva zápasy velmi daleko. A že prohra s Rakouskem byl pořádný šok.

  • Kari Jalonen: „Měli jsme 14 superšancí, akorát jsme je neproměnili. To se na konci vymstilo.“

Poté, co byla blamáž dokonána, nejeden český fanoušek čekal na to, s jakým vysvětlením přijde trenér Jalonen. Dala by se předpokládat tvrdá kritika. Ale nikoliv. Podle finského kouče bylo hlavní příčinou fiaska neproměňování velkých příležitostí. Tato slova vzbudila v diskusích na sociálních sítích velký rozruch. Zaprvé se takřka nikdo 14 superšancí – což je zřejmě nový termín – nedopočítal, za druhé byly nedostatky především jinde.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

  • Roman Červenka: „Určitě nám pomůže, ale pokud se nepřidáme, tak sám vyhrávat zápasy nebude.“

Jeden muž nezmůže všechno, ví nejproduktivnější hráč šampionátu Roman Červenka. Ale zvláště po bídném startu do šampionátu je umění Davida Pastrňáka – který v úterý oficiálně potvrdil, že do Finska dorazí reprezentaci vypomoct – potřeba jako sůl.

  • Kari Jalonen: „Já tohle nedělám. Nevěřím, že je to cesta, že řvaní někoho posune.“

I když se utkání s Rakouskem nevyvíjelo podle plánu, Jalonen zůstával na lavičce takřka ledově klidný. Podle něj křiku – a celkově výraznějších emocí – na střídačce není potřeba. V tom by si rozuměl s bývalým trenérem národního týmu Filipem Pešánem.

  • Der Standard: „Chápe to někdo? Budeme potřebovat chvilku na to, abychom si uvědomili, že jsme zvítězili nad číslem sedm ve světě hokeje. Je to vítězství nad jednou z hokejových velmocí.“

Rakouský web nijak nezastíral, jak velkým překvapením úterní výsledek byl.

  • Kronen Zeitung: „Zázrak! Rakousko poráží ‚Goliáše‘ Česko.“

Příspěvek jiného média ze země, která senzačně na nájezdy porazila Česko. Jen lze vzhledem k výkonu „nároďáku“ spekulovat o tom, jak moc velkého Goliáše představoval. Navíc, Rakušané už předtím dovedli do prodloužení zápas s USA.

  • Peter Schneider: „Trochu jsem improvizoval a naštěstí mi to vyšlo.“

Byl to paradox. Nájezdové klání jediným úspěšným pokusem rozsekl útočník Peter Schneider, který před lety hokejově vyrůstal i maturoval v Česku a výborně tak ovládá češtinu. Krásně vymíchal brankáře Karla Vejmelku, se kterým se v minulé sezoně potkal v Kometě Brno.

Tagy:
David Pastrňák hokej mistrovství světa v hokeji sport česká hokejová reprezentace Matěj Blümel Karel Vejmelka Roman Červenka Kari Jalonen rakouská hokejová reprezentace MS v hokeji 2022 Peter Schneider