Co se mění od roku 2021? Zůstane nám víc peněz, zdraží cigarety a zlevní nafta

Ilustrační foto

Od ledna 2021 nás čeká řada novinek. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila seznam těch nejdůležitějších. Zaměstnancům například díky zrušení superhrubé mzdy zbydou měsíčně tisíce korun navíc, krabička cigaret zdraží zhruba o osm korun.

Zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka

Během ledna 2021 se zruší superhrubá mzda, budou pouze dvě sazby daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 a 23 procent. Vyšší sazba 23 procent se počítá od příjmu 140 tisíc korun.

Zvyšuje se také sleva na poplatníka za rok 2021 o tři tisíce, za rok 2022 o další tři tisíce. Pro příští rok by tedy sleva měla činit 27 840 korun, v roce 2022 pak 30 840 korun.

Zaměstnanec, který bude pobírat minimální mzdu 15 200 korun, bude mít v peněžence 990 korun navíc. Kdo bere hrubou mzdu 20 tisíc, v peněžence mu zbyde 1 270 Kč. Lidé s průměrnou mzdou 34 077 budou mít každý měsíc o 1 978 korun více. Kdo má hrubou mzdu 50 tisíc korun, zůstane mu měsíčně 2 785 korun. Podrobnější přehled můžete najít v tabulce.

Daňový balíček vyjde státní kasu v příštím roce zhruba na 99 miliard korun. Někteří ekonomové proto varují před velkým zadlužením České republiky.

Zvýšení spotřební daně na tabák

Spotřební daň za tabák se zvýší. Sazby se budou navyšovat mezi roky 2021 až 2023. Příští rok se sazba navýší o 10 procent, v dalších letech pak vždy o pět procent. Krabička cigaret příští rok zdraží zhruba o osm korun.

Snížení spotřební daně z nafty

Spotřební daň z motorové nafty se sníží o korunu na litr. Ministerstvo financí tím chce podpořit dopravní sektor a zvýšit jeho konkurenceschopnost. Nafta tak bude o zhruba o 90 haléřů na litr levnější než by byla bez snížení spotřební daně. Podle ekonoma Lukáše Kovandy však potrvá několik měsíců, než se tento cenový pokles plně projeví.

Stravenkový paušál

V rámci daňového balíčku Parlament schválil i zavedení stravenkového paušálu. To znamená, že zaměstnanci budou moci místo papírových stravenek dostávat peníze nepodléhající odvodům a daním. Podle šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) paušál představuje jednodušší a levnější alternativu k již zavedeným stravenkám. Zaměstnavatel si bude moci vybrat, zda bude vyplácet peníze, nebo dávat papírové stravenky. Stravenky dostává podle údajů ministerstva financí zhruba 1,5 milionu zaměstnanců.

Zvýší se minimální mzda

Od ledna 2021 se zvýší minimální mzda z letošních 14 600 korun na 15 200 korun.

Porostou důchody

V rámci valorizace penzí si důchodci přilepší zhruba o 839 korun. Průměrný starobní důchod tak bude 15 336 korun. Už před Vánoci senioři dostali jednorázový příspěvek ve výši 5 000 korun.

Nová paušální daň

Pro živnostníky a podnikatele z řad OSVČ bude od roku 2021 platit nová paušální daň. Ministerstvo financí slibuje méně byrokracie a více ušetřených peněz. Pro rok 2021 bude paušální daň 5 469 korun měsíčně. V částce je zahrnuto zdravotní pojistné ve výši 2 393 korun a daň z příjmů fyzických osob ve výši sto korun, která kompenzuje navýšení minimálního sociálního pojistného o 15 procent. To pro příští rok odpovídá 2 976 korunám.

„Díky jedné pravidelné měsíční platbě živnostník ušetří nemalé finanční prostředky i tím, že už nemusí platit účetní služby. Odpadne také nadměrná byrokratická zátěž – živnostník už nebude muset podávat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a přehledy pojistného a také odpadne důvod k provádění kontroly daně z příjmů finančním úřadem,“ uvádí ministerstvo.

Paušální daň bude dobrovolná. Přihlásit se k ní mohou živnostníci a podnikatelé z řad OSVČ s ročním příjmem z podnikání do jednoho milionu korun a neplátci DPH.

Odložení EET

Od Nového roku až do 31. prosince 2022 je odložená elektronická evidence tržeb (EET). Tržby je možné evidovat dobrovolně.

Tagy: