Jsem v pohodě. Jak to vypadá, když se nechá premiér Babiš očkovat?

Premiér Andrej Babiš se nechal očkovat proti covidu

Tisková konference Andreje Babiše k očkování v ČR

„Jsem v pohodě,“ říká rozpačitě premiér Andrej Babiš (ANO) a vrtí se v nemocničním křesle. Právě dostal první dávku vakcíny proti covidu, na další injekci bude muset za 21 dní. Česko bude mít podle předsedy vlády očkování pro 9 milionů lidí.

Je neděle půl osmé ráno. Přicházím do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. U odběrových stanů na covid se začíná tvořit fronta, o kousek dál stojí nové očkovací centrum a před ním si povídají dva zdravotníci.

„Prosím vás, kde je pavilon A?“ „Přímo tamhle před vámi,“ ukazují mi. „A co potřebujete?“ ptají se. „Jdu na tiskovku na to očkování Babiše,“ odpovídám. „Jo aha, tak to běžte, běžte,“ usmívají se.

Přicházím v 7:45, Babiš stojí po boku ředitele nemocnice Miroslava Zavorala a na tiskové konferenci v atriu pavilonu začíná mluvit o očkování. Přes desítky kamer a novinářů není premiér téměř vidět. Přidám se ke svým kolegům a poslouchám Babiše. Přihlížejí i další zdravotníci.

„Ta vakcína, která přišla včera z EU, je ta naděje. Naděje, že se vrátíme do normálního života. Na síti jsou různé fake news. Lidé nemusí mít strach,“ říká Babiš.

Po několika minutách si premiér sedá do připraveného křesla, do atria ho donesli speciálně k této příležitosti. Babiš si sundává sako a dostává injekci.

„Zatím se nic neděje, jsem v pohodě,“ odpovídá rozpačitě Babiš na otázku, jak se po očkování cítí. Hned po něm dostane očkování pětadevadesátiletá válečná veteránka Emilie Řepíková. Babiš si s ní chvíli povídá, poté se vrátí k mikrofonům.

Dospěl jsem k názoru, že bych měl jít příkladem.

Premiér vysvětluje, proč změnil na očkování názor. Původně totiž říkal, že neví, jestli si nechá vakcínu dát kvůli chybějící slezině. „Radil jsem se s lékařem a doporučili mi to. Dospěl jsem k názoru, že bych měl jít příkladem. Na sítích koluje spousta dezinformací. Je důležité, aby tomu lidé věřili. Jedna paní v televizi říkala, že si počká na Babiše, tak je důležité jít příkladem,“ vysvětluje Babiš.

A právě to je důvod, proč se mají čelní politici nechat očkovat, když k tomu vyzývají lidi. I přesto, že vládě je určitě co vyčítat, mimo jiné i to, že kampaň na očkování a osvěta měla začít mnohem dříve nebo že v Česku krachuje spousta živnostníků a podnikatelů, musejí i Babišovi odpůrci uznat, že udělal to, co se od premiéra čeká.

Někteří kritici na sociálních sítích podotýkají, že Babiš mohl dát přednost pětadevadesátileté válečné veteránce Emilii Řepíkové, která se rovněž účastnila tiskové konference a injekci dostala jako druhá hned po premiérovi. Ve Velké Británii byla například jako první očkovaná devadesátiletá Margaret Keenanová, v Německu Edith Kwoizallová, které je 101 let.

Na sociálních sítích také lidé spekulují nad tím, že premiér nedostal vakcínu, ale místo toho třeba vitamin C. To sice není pravda, ale poukazuje to na fakt, jak málo někteří lidé vládě a premiérovi věří.

Babišovo rozhodnutí nechat se veřejně očkovat kvituje i opozice. Upozorňuje však, že zatím není vyhráno. „Když už vláda nezvládla za půl roku připravit informační kampaň o očkování, očkovací centra a pořádnou strategii vakcinace, tak aspoň že jde premiér příkladem. Jen abychom nepodlehli falešné iluzi, že teď už poběží všechno jako na drátkách. Spokojení budeme moct být, až bude očkováním chráněn nejen premiér, ale i všichni ostatní,“ řekla CNN Prima NEWS šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Tagy: