Co stálo 75 Kč, je teď za stovku, kritizoval vládu Havlíček. S Výborným se přel i o cenu piva

Karel Havlíček

Havlíček a Výborný o vysokých cenách

Proč se lahvový Budvar prodává v úplně stejném supermarketu v Německu za levnější ceny než v Česku? Tento dotaz položil poslanec Karel Havlíček (ANO) ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) v Partii na CNN Prima NEWS. „Máme svobodné tržní prostředí, takhle bychom se doregulovali,“ hájil vládu Výborný.

Budějovický Budvar je národní podnik, který podléhá mimo jiné kontrole ministra zemědělství. Havlíčka prý zarazilo zjištění, že si Němci koupí lahvový ležák z českého pivovaru za méně peněz. „Je věcí každého, kde a jak nakupuje, a věcí každého producenta, jakou obchodní politiku včetně té cenové zvolí. Možná byste to chtěl jinak, ale zaplaťpánbůh žijeme ve svobodném tržním prostředí a vy byste regulovali všechno možné, ale to bychom se ‚doregulovali‘,“ reagoval Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka plná emocí ve studiu. Zemědělství jde do kopru, křičel Havlíček. Výborný reagoval ostře

Havlíček namítl, že nechce, aby vláda komukoliv určovala ceny. „Dokonce si myslím, že Budvar prodává Kauflandu v Německu i Česku za úplně stejnou cenu. Chci říct, že řetězce u nás mají daleko větší prostor,“ vysvětlil poslanec.

Výborný zmínil, že ceny v Česku klesají. Inflace podle posledních statistik spadla na nejnižší hodnotu od roku 2021. „Neříkám, že za to může jenom vláda. Je to výsledek dobré politiky centrální banky,“ řekl.

Podle Havlíčka však ceny klesají, protože lidem docházejí peníze. „Za dobu vašeho vládnutí se zvedly ceny o více než 26 procent, to, co si lidé kupovali za 75 korun, si dnes kupují za stovku, a vy říkáte: Je to skvělé, už si to budou kupovat jenom za 103 korun. Nezlevňuje se,“ rozlítil se.

„Taková demagogie, co tady předvádíte. Neuvěřitelné,“ reagoval na jeho slova Výborný.

Tagy: