Co vedlo k obratu v kauze Čapí hnízdo? Nové důkazy a změny svědeckých výpovědí

Farma Čapí hnízdo

Právnička Kordová Marvanová o kauze Čapí Hnízdo

Jedna z nových svědeckých výpovědí změnila náhled na posouzení případu Čapí hnízdo. Došlo také ke změnám výpovědí u dalších svědků. O důvodech, proč státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil názor a rozhodl se v kauze obžalovat bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) informoval v tiskové zprávě mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Pokud si dovolím věc do značné míry zjednodušit, lze konstatovat, že nové důkazy narušily původní, výchozí právní úvahy, na jejichž základě bylo původní rozhodnutí vydáno,“ uvedl ve vyjádření zveřejněném na webu žalobců Cimbala.

Cimbala připomněl, že některé nově provedené důkazy jsou známé, protože dotčené osoby, mimo jiné svědci, se k nim vyjadřovaly veřejně. V případu loni v září nově vypovídal například Babišův syn Andrej Babiš mladší, který byl původně obviněn, jeho stíhání ale bylo později zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

„Z mediálních informací je známo, že se ve věci přihlásili se svědeckou výpovědí nejméně dva svědci. V jednom z případů pak došlo k podání výpovědi, která změnila náhled na posouzení věci,“ uvedl Cimbala. Výpovědi ale podle něj změnili i další svědci.

Kauza se táhne od roku 2015

Na základě mezinárodní právní pomoci také byla podle Cimbaly objasněna otázka výkladu společného trhu. V usnesení o zastavení stíhání Babiše, které žalobci v roce 2019 zveřejnili, Šaroch mimo jiné uvedl, že propojení Čapího hnízda s Agrofertem nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu.

Šaroch na Babiše a Nagyovou (dříve Mayerovou) podal v pondělí obžalobu v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Kauzu policie řeší od roku 2015, Babiš a další lidé byli obviněni v říjnu 2017.

Podle Babiše se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Tagy:
Andrej Babiš dotace kauza Jana Nagyová ANO 2011 Pavel Zeman Čapí hnízdo Andrej Babiš mladší Jaroslav Šaroch Městské státní zastupitelství v Praze