Čekají nás dvě vlny, všude bude covidárium, hrozí Flegr. Překvapil předpovědí na Vánoce

Jaroslav Flegr

Vláda rozhodla o dalším zpřísnění pandemických opatření

Rozpad nemocniční péče, plná oddělení JIP a opětovné zavedení lockdownu. Přesně tak bude podle biologa Jaroslava Flegra vypadat situace v Česku začátkem prosince. Nová opatření, která vláda schválila ve čtvrtek, pak podle něj nepomůžou, ale situaci ještě zhorší.

„Domnívám se, že závěr roku bude lepší než to, co nás čeká na konci listopadu a v prvním týdnu v prosinci,“ uvedl Jaroslav Flegr. „Opět se nám rozpadne nemocniční péče, budou plné JIP, všude bude covidárium a zase se zavede lockdown. Za 14 dnů po lockdownu budou čísla opět klesat,“ doplnil biolog.

Obává se také toho, že se současná covidová vlna protáhne a spojí se s tou lednovou. „Která samozřejmě bude horší. Víme, že infekčnost tohoto viru v zimě rapidně stoupá. Takže osobně tipuju, že budou vlny dvě a na konci roku to bude o něco lepší než v polovině prosince,“ vysvětlil.

Vzhledem k zhoršující se epidemické situaci vláda od pondělí zavádí takzvaný bavorský model. Od 22. listopadu se s výjimkami nebudou uznávat testy jako covidový certifikát.

„Bavorský model situaci nepomůže, ale přesněji řečeno ji ještě zhorší. Vláda to udělala přesně opačně. Dnes je jasné, že infekčnost se liší u očkovaných a neočkovaných jen minimálně. Nebezpečné jsou obě skupiny. Naopak testy, které vláda přestane od pondělí uznávat, ukazují, jestli je člověk infekční, nebo není,“ uvedl Flegr.

Jediné, co je podle něj z nových opatření rozumné, je návrat testování do škol a zaměstnání. Školy a firmy jsou místy, kde vláda testování zachovala. „To by pomoci mohlo, ale zase chtělo by to PCR testy, ne antigenní. Předpokládám však, že k něčemu takovému se vláda nechystá,“ uzavřel Flegr.

Tagy: