Covid stagnuje. V neděli přibylo 277 případů, v nemocnicích zůstává přes 800 pacientů

Testování na koronavirus

Ministr zdravotnictví představí očkovací strategii

V neděli přibylo v Česku 277 potvrzených případů koronaviru, stejně jako před týdnem. Méně se ale testovalo, pozitivita tak byla u všech třech typů testů vyšší. V nemocnicích stále zůstává více než 800 hospitalizovaných. Za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 117 nakažených, takzvané incidenční číslo se proti sobotě nezměnilo. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od konce července epidemie v zemi zpomalovala, o víkendu se ale mezitýdenní pokles nových případů zastavil. V sobotu přibylo asi o desetinu případů více než před týdnem. Víkendové nárůsty bývají pravidelně nejnižší z celého týdne, protože je nejmenší zájem o testování.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Laboratoře v neděli provedly 1 427 testů, před týdnem jich bylo více než 1 700. Pozitivita preventivních testů vzrostla o procentní bod na téměř devět procent. U nejpočetnějších diagnostických testů, které podstupují lidé vykazující příznaky nemoci, se covid prokázal u 29 procent vzorků. Před týdnem to bylo méně než 23 procent. V případě epidemiologických testů, které se dělají například kvůli kontaktu s nakaženým, se pozitivita zvýšila zhruba o dva procentní body na více než 14 procent.

Kde je nejlepší situace?

Incidenční číslo mělo před týdnem hodnotu 136, snížilo se tedy o 19. Nejvyšší zůstává nadále v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 156 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je na Vysočině, kde je incidence 84. Pod stovkou se drží ještě v Libereckém, Plzeňském a Jihočeském kraji.

Pacientů s covidem bylo před týdnem v nemocnicích více než 1 000, nyní jich je 808. Počet hospitalizovaných v těžkém stavu se snížil ze 40 na 28.

V poslední době se snižuje počet lidí, kteří s koronavirem zemřeli. Od úterý byl denní počet obětí vždy nižší než deset. Na neděli připadají zatím tři úmrtí, údaje z posledních dní ale obvykle při dalších aktualizacích ještě rostou. Od začátku epidemie v březnu 2020 zemřelo v Česku s covidem dosud 40 647 lidí.

Očkovat proti koronaviru se v neděli nechalo 86 lidí, asi o 70 méně než před týdnem. Zájem klesá trvale. Lidé si nejčastěji chodí pro jednu ze dvou posilujících dávek. Plně naočkováno proti covidu bylo v Česku dosud téměř 6,89 milionu lidí. První posilující dávku dostalo 4,28 milionu lidí, druhou pak více než 95 tisíc lidí.

Za celou dobu epidemie bylo v zemi potvrzeno přes 4,01 milionu případů nákazy koronavirem. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou nákazu je více než 295 tisíc.

Tagy: