ČSSD cítí šanci. Jurečka honí gaye, Fiala je jen ministr zahraničí, tepe vládu Šmarda

Michal Šmarda ve speciálním vydání 360°

360° Soukromí politiků (721)

Česko v posledních měsících čelí drtivé inflaci. Skokově zdražují energie, ale i potraviny. Leckdo spekuluje o tom, že takové podmínky by v budoucnu mohly umocnit návrat tradiční levice do Sněmovny. Starosta Nového Města na Moravě a předseda ČSSD Michal Šmarda v letním speciálu 360° na CNN Prima NEWS prohlásil, že sociální demokraté se poučili z chyb a jsou připraveni vrátit se do vysoké politiky. Neodpustil si kritiku současné vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Po říjnových sněmovních volbách tradiční levice doslova vypadla ze Sněmovny. Komunisté ani sociální demokraté nedosáhli na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory Parlamentu. V prosinci se stal novým předsedou ČSSD Michal Šmarda. Jeho cílem je získat zpět ztracenou důvěru voličů.

Ve vysílání CNN Prima NEWS Šmarda připustil, že současná ekonomická krize je pro ČSSD zároveň velkou příležitostí. „Do politiky by se mohla vrátit klasická témata, která vždy nesla ČSSD,“ řekl komunální politik.

Poté se pustil do Fialovy vlády: „Když se podíváte, co se děje, tak ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka řeší, jak naložit homosexuálům. Premiér Petr Fiala je takový lepší ministr zahraničí. Mezitím se Čechům zdražují energie, ale i jídlo. Lidé ztrácí pocit přítomnosti nejzákladnějších jistot.“

Podle Šmardy vlivem současné situace postupně zaniká střední třída. Svůj názor popsal i na příkladu zvyšujících se úrokových sazeb, čímž nepřímo zkritizoval i Českou národní banku, která se tímto nástrojem snaží zkrotit inflaci.

„Myšlenka, že si lidi vezmou hypotéku, budou mít rodinu a budou se starat o děti, se pomalu hroutí. Člověk, který se řadil do střední vrstvy, najednou padá do obrovské nejistoty. A jak na to reagují politici? Myslí, že nám pošlou jednou za rok 5 000 korun jako předvolební dárek a můžou jít zase řešit zahraniční problémy nebo honit homosexuály po ulici,“ prohlásil šéf ČSSD.

Zastropování cen energií a snížení DPH na potraviny

A co by tedy sociální demokraté navrhovali jako řešení, kdyby seděli ve vládě? „Snažíme se lidem vysvětlit, že to, co se na ně řítí, má řešení. Musí se ale přijmout určitá opatření – zastropovat ceny energií, stáhnout se z energetické burzy, zavést společné evropské nákupy plynu, snížit DPH na potraviny a regulovat vývoz obilí z ČR,“ zmínil Šmarda.

ČSSD tyto návrhy prý poslala i členům vlády. „Třeba pětikoalice dostane rozum a až skončí s kampaněmi, tak začne tyto konkrétní kroky dělat,“ řekl Šmarda. Kabinet však drtivou většinu návrhů z dílny levice odmítá. Argumentuje obrovskou sekerou ve státním rozpočtu, který by v případě takto masivní pomoci byl ještě více proinflační.

Sociální demokraté opustili Sněmovnu po takřka osmiletém vládním angažmá s ANO. Právě toto hnutí podle politologů mělo velkou část voličské základny ČSSD přetáhnout na svou stranu. Že se ČSSD v minulosti dopustila chyb, Šmarda bez váhání připustil.

„Udělali jsme hodně chyb, které nám vzaly důvěru. Voliči nás vyhnali z Parlamentu. Ten trest byl zasloužený, není si na co stěžovat. Právem nám vyprášili kožich. Je třeba lidem říct, že jsme ty chyby pochopili a omluvili se za ně. Musíme slíbit, že už je nikdy nebudeme opakovat,“ popsal.

Členové ČSSD se podle Šmardy v současnosti uchylují ke kontaktní kampani a snaží se hodně mluvit s lidmi na ulicích. Strana si už také brousí zuby na podzimní komunální a senátní volby, ve kterých chce dosáhnout výrazně lepšího výsledku než minule.

Tagy: