Obavy z omikronu. Čtvrtá dávka vakcíny bude zřejmě potřeba dřív, připustil šéf Pfizeru

Vakcína

Čtvrtá dávka očkování proti covidu bude možná potřeba dříve, než se očekávalo. Uvedl to ve středu generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla. Důvodem je nová mutace omikron, která může oslabit ochranné protilátky vytvořené vakcínou.

Společnosti Pfizer a BioNTech ve středu zveřejnily slibné výsledky laboratorní studie, která ukázala, že třetí dávka vakcíny proti covidu je účinná v boji proti omikronu. Odborníci z této společnosti také připustili, že stávající dvoudávkový režim by proti novému typu viru nemusel být dostačující.

Generální ředitel Pfizeru však poznamenal, že předběžná studie se zakládala na syntetické, laboratorně vytvořené variantě viru a je třeba získat údaje z „reálného světa“. Tyto výsledky budou přesnější a očekávají se v příštích dvou týdnech.

„Až uvidíme údaje z realného světa, určíme, nakolik je třetí dávka účinná vůči této mutaci viru. Myslím si však, že budeme potřebovat i čtvrtou dávku,“ řekl Bourla v pořadu televize CNBC.

Bourla už dříve předpokládal, že čtvrtá dávka bude potřeba 12 měsíců poté, co bude aplikovaná třetí. „U omikronu musíme počkat a uvidíme, zatím máme velmi málo informací. Možná ji budeme potřebovat rychleji,“ podotkl. Podle něj je teď nejdůležitější zavést třetí dávku zejména v tomto zimním období. „Věřím, že poskytne velmi dobrou ochranu,“ dodal.

Řekl také, že pokud to bude nutné, společnosti Pfizer a BioNTech by mohly do března 2022 vyvinout vakcínu, která bude specificky zaměřena na omikron. „Očekáváme, že se v budoucnu objeví nové varianty. Naše společnost sleduje, zda bude třeba vakcínu upravit,“ uzavřel Bourla.

Tagy: