S kolikátou dávkou vakcíny přijde konec? Šéf společnosti Pfizer tvrdí, že zná odpověď

Očkování proti covidu

Povinné očkování v Rakousku

Povinné očkování si razí cestu Evropou. Od lékařů a učitelů ho budou nově požadovat v Polsku, a to od 1. března. Ovšem nejdál šlo zatím Rakousko. Tam má být od února vakcína povinná pro všechny nad 14 let. A jak dlouho se budou všichni opakovaně očkovat? Šéf farmaceutické společnosti Pfizer tvrdí, že zná odpověď. Bude to zřejmě každý rok.

Generální ředitel společnosti Pfizer, která díky covidové pandemii mnohonásobně zvýšila své zisky, BBC prozradil, jak vidí budoucnost očkování. „Kdy to skončí? U čtvrté či páté dávky vakcíny?“ ptal se reportér BBC. „Podle našeho odhadu, založeném na tom, co doposud víme, bych řekl, že nejspíš bude potřeba přeočkování každý rok,“ sdělil Albert Bourla.

Jak uvádějí nezávislé zdroje, trojice největších výrobců vakcín, tedy Pfizer, BioNTech a Moderna, na nich letos vydělá okolo 35 miliard dolarů. To je pro ilustraci 22 tisíc korun každou vteřinu. Někomu nepřijde morální, na pandemii vydělávat. Bourla má však jasno.

„Domnívám se, že jsme světové ekonomice zachránili biliony dolarů. Myslím, že je to silná motivace v případě další pandemie. Lidé uvidí, že když dělají na tom, co zachraňuje životy a šetří peníze, dočkají se i finanční odměny. To je správné,“ podotkl.

Britská televize Channel 4 připravuje na pátek dokument nazvaný Válka vakcín: Pravda o Pfizeru. Podle něj Pfizer v konkurenčním boji kritizuje vakcínu svého rivala AstraZenecy jako potenciálně nebezpečnou. Dokument také tvrdí, že zatímco výroba jedné dávky přijde zhruba na 1 dolar, Velká Británie ji kupuje za třicetinásobně vyšší cenu. Na příští rok už má Británie nasmlouváno u obou největších výrobců celkem 114 milionů dávek vakcíny.

Tagy: