OBRAZEM: Čtyři dechberoucí stavby vzpírající se gravitaci. Zaujmou umístěním i vzhledem

Pokud chce někdo navštívit některý z následujících chrámů či klášterů, neobejde se bez dostatečné fyzičky a bude muset překonat strach z výšek. Po celém světě je možné nalézt stavby stojící na horách a kopcích, některé však podle mnohých odporují gravitaci. Dokazují to například architekti „Visutého chrámu“ v Číně či kláštera Sümela v Turecku. Prohlédněte si dechberoucí stavby, které jsou již mnoho set let „přilepené“ na strmých skalních stěnách či vrcholcích hor.

Zejména věřící ocení trochu klidu a ticha v momentech, kdy se chtějí „spojit se svým bohem“. Možná to byl i jeden z důvodů, proč některé chrámy a kláštery architekti vybudovali v závratných výškách či na skalních stěnách. Dodnes nejen věřící, ale i turisté vyrážejí na tato místa, aby ocenili jejich krásu.

Klášter Sümela, Turecko

Tento klášter ve východním Turecku byl založen ve 4. století našeho letopočtu. Pro mnohé je však než historie lákavější jeho umístění: Kaple, nádvoří, knihovna, obytné prostory, zvonice, akvadukt a kameny uzavřený posvátný pramen jsou na skalnatém výběžku téměř 300 metrů nad zalesněným údolím řeky v Pontských horách.

ČTĚTE TAKÉ: Cestovatelský ráj bojuje s masovým turismem. Chce zakázat výstavbu hotelů i nočních klubů

Každý den se ke klášteru po dlážděné cestě vydávají tisíce návštěvníků – někteří z nich jsou věřícími poutníky, většinu však přitahuje nádhera raně křesťanských fresek a architektura, která „jako by se vzpírala gravitaci“, uvádí CNN. Dalším lákadlem je skutečnost, že Sümela je na předběžném seznamu UNESCO pro zařazení na seznam světového dědictví.

Visutý chrám Cheng-šan, Čína

Visutý chrám Cheng-šan (či Hengshan), známý jednoduše jako Visutý klášter, se již více než 1 500 let pevně drží na skalní stěně. Působivý, i když pro mnohé děsivý chrám, který visí zhruba 80 metrů nad zemí, má stejně fascinující historii, uvádí web History Enhanced.

Podle příběhů a legend byl visutý chrám Cheng-šan původně postaven jedním mužem. Liao Žan, taoistický mnich, zahájil ambiciózní a gravitaci vzdorující stavbu v roce 491 našeho letopočtu za dynastie Severní Wej.

Když se mnich rozhodl klášter postavit, měl se při výběru místa řídit standardními preferencemi. Většina klášterů se stavěla na odlehlých místech a byla izolována od hluku a ruchu měst. Mniši v taoistických klášterech vyhledávali místa blízko přírodě, v nichž mohli praktikovat klidnou meditaci.

Proč se však rozhodl klášter vybudovat na příkré skalní stěně? Šlo o logické a praktické rozhodnutí, aby stavba nebyla vystavena sezónním povodním, které zaplavovaly údolí pod ním. Kromě toho má skalní římsa přirozený převis, který chrání klášter před větrem, deštěm i erozí. A navíc, výhled z boční strany vrcholu Cchuej-pching je velkolepý. Jde o ideální místo pro klidnou meditaci.

Klášter Paro Taktsang, Bhútán

Klášter Taktsang Palphug, známější pod názvem Paro Taktsang, je buddhistický chrámový komplex, který se tyčí na skále ve výšce 3 120 metrů nad mořem v horní části údolí Paro v Bhútánu. Klášter je jedním z nejznámějších turistických cílů země a kulturní ikonou Bhútánu.

DÁLE ČTĚTE: Na Aljašce tvoří vlastní „letištní zábavní park“. Turisty pilot láká na nevšední ubytování

Návštěva komplexu je nezapomenutelným zážitkem díky jeho jedinečné poloze a výhledům na okolní majestátní hory a smaragdově zelená údolí. Hlavní zvláštností kláštera je jeho izolovaná poloha. Je přístupný pouze po horských stezkách, což může mít za následek značné komplikace. Když 19. dubna 1998 vypukl v klášteře požár, kompletně ho zničil. Areál byl kvůli své odlehlé poloze těžko přístupný a pomoc záchranářů nebyla možná, píše se na stránkách Paro Taktsang.

Vytříbený vzhled kláštera je utvářen v tradicích buddhismu. Komplex tvoří bílé budovy se zlatými střechami. Skládá se ze čtyř hlavních chrámů a několika obydlí.

Klášter Nejsvětější Trojice, Řecko

Klášter Nejsvětější Trojice (řecky Agia Triada) je jednou z nejfotografovanějších památek skalního útvaru Meteora v Řecku. Zároveň patří k těm nejobtížněji dostupným.

Ti, kteří se pokusí zdolat strmou, ale krátkou stezku a schody, si užijí jedny z nejkrásnějších panoramatických výhledů na okolní skály a město Kalabaka pod nimi. Klášter se navíc nachází velmi blízko kláštera Agios Stefanos, k němuž lze dojít za zhruba 10 minut, uvádí se na stránkách Visit Meteora.

Samotný klášter Nejsvětější Trojice se tyčí na strmé skále připomínající sloup, která se nejistě vypíná asi 300 metrů nad městem Kalabaka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ohromná ztráta pro herecký svět. Zemřela Maggie Smithová, zazářila v sérii o Harrym Potterovi

Tagy:
chrám Turecko údolí stavba Bhútán náboženství Řecko architektura galerie cestování klášter Čína výtvarné umění gravitace skalní formace Nejsvětější Trojice umění a zábava umění, kultura, zábava a média