Čunek ostře o vedení lidovců: Jurečka chce pochytat všechny ryby, nás vysává pětikoalice

Jiří Čunek ve vysílání CNN Prima NEWS

K VĚCI 1.8.2023

Dostali jsme se do podobné situace jako sociální demokraté či komunisté s Andrejem Babišem. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který naznačil, že ostatní strany pětikoalice lidovcům přebírají voliče. Čunek rovněž kritizoval současné předsednictvo strany v čele s vicepremiérem Marianem Jurečkou. On a ministr zemědělství Marek Výborný si podle Čunka myslí, „že musí pochytat všechny ryby (voliče) v rybníku“.

„Myslím, že jsme se dostali do podobné situace jako sociální demokraté či komunisté s Andrejem Babišem. On převzal jejich rétoriku a politiku, čímž ukázal na jejich nepotřebnost, a vysál je,“ řekl Čunek v pořadu K věci. Zároveň naznačil, že podle něj lidovci podobně trpí ve vládní pětikoalici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čunek ostře k lidovcům. Kolegové ztratili směr. Vláda zavádí tisíce blbin, KDU-ČSL to pohřbí

Dlouholetý senátor a někdejší šéf lidovců kritikou ve vysílání CNN Prima NEWS nešetřil. „Dopustili jsme zásadní chybu. Když vznikla pětikoalice, tak si ODS prosadila, že se nebude rušit superhrubá mzda. To jsme neměli připustit, zvlášť když máme ministerstvo práce a sociálních věcí. První se ukázalo na důchody, což bylo hodně nešťastné. Marian Jurečka jako první začal dělat parametrické změny na základě toho, že v rozpočtu nejsou peníze. Superhrubá mzda se měla rušit jen v případě, že bychom ty peníze měli čím nahradit,“ pokračoval.

Problém současného vedení KDU-ČSL vidí Čunek i v dalších oblastech. „Myslím si, že kolegové Jurečka, Výborný a další členové předsednictva nejsou takovými liberály, jen si myslí, že musí pochytat všechny ryby (voliče) v rybníku. Jenže to není pravda,“ doplnil.

Čunek v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS rovněž prohlásil, že jeho kolegové z kabinetu ztratili směr, jelikož chtějí být dobrými parťáky v koalici, ale neplní svůj volební program. Jako varovný prst pro lidovce může sloužit červencový volební model agentury Median, v němž vládní strana, která má v současnosti 23 poslanců, dosáhla pouze na dvě procenta.

Tagy: