Čunek ostře k lidovcům: Kolegové ztratili směr. Vláda zavádí tisíce blbin, KDU-ČSL to pohřbí

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Lidovci chtějí být dobrými parťáky ve vládě, ale neplní svůj volební program. Kolegové úplně ztratili směr a vláda vymýšlí tisíce blbin, které stranu pohřbí, řekl na konto KDU-ČSL její bývalý předseda a nynější senátor Jiří Čunek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Většinu problémů okolo kontroverzního konsolidačního balíčku by podle něj vyřešil návrat superhrubé mzdy, její zrušení považuje za „past na ODS a pětikoalici“. Sám ale do fungování lidovců nechce příliš mluvit. „To nejlepší, co pro stranu může bývalý předseda udělat, je, aby umřel. Budou mu dávat kytky na hrob a říkat, jak byl báječný – zvlášť nyní, když už do ničeho nemluví,“ poznamenal Čunek.

Proslýchá se, že uvnitř KDU-ČSL probíhají ideologické spory.
Žádný jsem nezaznamenal.

Ani v přístupu k manželství pro všechny nebo Istanbulské úmluvě? Jestli jsme něco zaznamenali v kuloárech, tak spor mezi mladšími lidovci a starší, konzervativnější frakcí. 
Něco takového tam zcela určitě neprobíhá. Jestli to není spíš skupina třeba pěti lidí, kteří o něčem někde diskutují. Co se týče Istanbulské úmluvy, jsem přesvědčen, že pokud by někdo z lidovců chtěl podpořit tuto smlouvu, ocitl se ve špatném politickém subjektu. S filozofií křesťanské strany nelze koketovat se schválením Istanbulské úmluvy. A žádná střední cesta tam není – buď se podpoří, nebo smete ze stolu, a to je bohužel problém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znovuzavedení superhrubé mzdy? Totální zrada voličů, tvrdí experti. Lidé mají méně peněz

U novel by zákonodárci mohli aspoň podávat pozměňovací návrhy. Navíc si myslím, že pro lidovce zrovna tohle není relevantní téma. Chápal bych diskusi s jinými stranami. Kdo ale je v KDU-ČSL, nemůže smlouvu podpořit. To asi pak daní jedinci netrefili stranu a měli být třeba u Pirátů.

Když jsme tedy nakousli relevanci témat, spory jsou i na vládní úrovni, v případě konsolidace veřejných financí a úsporného balíčku. Panuje mezi lidovci jednotný pohled na to, jak zkrotit státní kasu?
Vládní představitelé z řad lidovců, kteří uzavřeli koalici s dalšími stranami, mají na celou věc jiný pohled než já. Jsem přesvědčený, že superhrubá mzda, kterou prosadil Andrej Babiš z ANO, byla neuvěřitelná past na ODS a pozdější pětikoalici – aniž by si to sám uvědomoval. Všichni, kteří mají vyšší příjmy – což jsou také poslanci, senátoři či ministři – platí méně peněž do státní kasy, jinými slovy tyto osoby daníme méně. Tím zmizelo ze státní pokladny asi 130 až 150 miliard korun. A pozor, to byl každoroční příjem. Teď se to současná vláda snaží nahradit jinými příjmy, což jsou důchody a další daně, a to dopadne na všechny skupiny obyvatel – jak chudé, tak bohaté.

Zrušení superhrubé mzdy bylo podle vás zásadní chybou?
Chápal bych to ve chvíli, kdyby byl státní dluh téměř na nule a země zároveň směřovala k ekonomickému růstu. To se teď ale neděje. Pro ODS se stalo zrušení superhrubé mzdy jakousi mantrou, z mého pohledu naprosto nepochopitelnou. Kdyby premiér Petr Fiala vystoupil a řekl, že ji sice od roku 2013 chtěli zrušit, protože na to tehdy byly podmínky, a teď se ukázalo, že to byl pro stát špatný krok a zavedl by superhrubou mzdu zpět, nemuseli bychom zavádět tisíc blbin, které nyní zavádíme. V konečném důsledku nám dají jen polovinu toho, co jsme ztratili, a ještě rozeštveme proti sobě více než polovinu obyvatel. Byl to blesk z čistého nebe. Možná to pomohlo velkým zaměstnavatelům, kteří mají pod sebou mnoho lidí s vysokou mzdou, ale jinak superhrubá mzda nikoho netrápila, nikomu nevadila.

Lidovci chtějí být dobrými parťáky ve vládě, ale zapomínají na to, že neplní svůj program, se kterým šli do voleb.

Způsob šetření, který zvolila koalice – a lidovci se tomu hloupě podřídili – nebyl správným krokem obecně pro celou Českou republiku. Měli se superhrubou mzdou udělat krok zpět a nyní v klidu připravovat potřebné reformy, které máme na stole. Věnovat se prorůstovým plánům. Proto si v tomhle se svými vládními kolegy ze strany nerozumím. Chtějí být dobrými parťáky ve vládě, ale zapomínají na to, že neplní svůj program, se kterým šli do voleb.

Myslíte si, že s návratem superhrubé mzdy by si pětikoalice ušetřila spory, které vyvstaly kolem konsolidačního balíčku, jako byla například hádka kvůli spotřební dani tichého vína?
Ano, přesně o tom mluvím. Jsou to tisíce věcí, které úředníci musí následně zpracovat, změnit a zavést. Kolik lidí tohle všechno bude muset spravovat? To je prostě nesmysl. A kdo to všechno zaplatí? Občané České republiky. Nemáme žádnou atomovou zbraň ani nejsme tak velcí, abychom si mohli jako jiné větší země navzájem vyhrožovat a neplatit si dluhy. Ne, my je zaplatíme všechny.

Přinejmenším nyní se ale zdá, že pro návrat superhrubé mzdy není v pětikoalici politická vůle, natož v opozici.
Je pravda, že když se podíváte, jací lidé přichází do politiky, mnohdy jde o osoby bez zkušeností. Obsazujeme posty velmi problematicky. Co volby udělají? Podle toho, jaké máte rádi předsedy stran, tak v kraji nebo ve městě dáte hlas člověku, kterého vůbec neznáte. A pak zjistíte, že daný politik nikdy nikoho neřídil a neví, co je důležité pro život velkého města, kraje nebo státu. Podle toho to pak vypadá. Politika neumí generovat dobré lídry a manažery, kteří přirozeně umí ze svých zkušeností činit podstatné kroky. Záměrně se vyhýbám slovu „odborník“, protože pak bychom si museli říct, kdo to přesně je.

Nemáte pocit, že v současné vládě sedí právě zmiňovaní schopní manažeři, kteří by dokázali uřídit stát a najít mezi sebou konsenzus při řešení problémů?
Takový pocit vůbec nemám, ale to jsem neměl ani u minulých vlád. Samozřejmě se tam najde pár schopných lidí. Nemají tam sedět ale odborníci, kteří se specializují na konkrétní obor. To z nich automaticky nedělá dobré ministry, ani kdyby měli Nobelovu cenu za výzkum. Řízení resortů je o něčem jiném. Lidé z laboratoří neřídí velké celky, nezabývají se ekonomikou nebo investicemi. Nedá se to naučit rychle, mnohdy ani za ty čtyři roky vládnutí, je potřeba i životní zkušenost. Bez toho to dopadá špatně.

Mimochodem, konsenzus je prokleté slovo. Když někdo přijde a prohlásí, že všechny pozabíjí, konsenzem pak je, že se zabije jen polovina. Vždyť je to úplně špatný směr. Konsenzus by měl probíhat pouze mezi dobrými řešeními. Když se podíváte na platy politiků, někteří z nich – třeba je ani pořádně neznáte jmény – se dostali na nádherně zaplacená místa. Proč? Byli ochotni udělat onen konsenzus, aby tam mohli čtyři roky sedět. Těm je jedno, jestli věci jdou správným, nebo špatným směrem.

Bývalí předsedové stran udělají nejlíp, když umřou

Trpí tím ale i lidovci? Možná i tím, že v rámci vládní pětikoalice nedochází k zdravému politickému konsenzu, ale sporům mezi stranami?
Proto v preferencích klesli na dvě procenta. Lidovci v sobě mají geneticky zakódovanou vlastnost, že je důležitá jednota, ať to stojí, co to stojí. Ta má ale spočívat v dosahování dobrých řešení. Nikoliv v jednotě s vládou za každou cenu. Pokud víme, že nám zrušení superhrubé mzdy natropilo obrovské problémy, a my se nebudeme tvářit nijak, abychom byli součástí kabinetu, to KDU-ČSL pohřbí.

A to není jediné téma. Kdo přece volil křesťanskou stranu? Liberálové? Že by nám dali hlas třeba podporovatelé Pirátů? To možná, až zestárnou a dostanou rozum, až zjistí, že stát tu není proto, aby vyhověl každému ve všem, co mu vidí na očích. Nebo hůř, vyhoví těm, co křičí nejvíce. Jsem přesvědčený, že voliči lidovců vyžadují odpovědnost a spokojený život ve vztazích i práci.

Zkusme být konkrétnější. Co zlomilo KDU-ČSL vaz, že skončila v průzkumu na dvou procentech? Zpronevěřila se svým ideám?
Myslím, že je to kombinace několika faktorů. Jistě se lidovci odklonili od svých idejí a začali diskutovat o dalších věcech. Přitom nejdůležitější hodnotou má být pro ně rodina – muž, žena a děti. Je to základ státu. Dále jsme jako Česká republika nabrali strašné dluhy, což způsobily pandemie koronaviru i válka na Ukrajině.

Nechápu, že se vůbec nemluví o strašné nespravedlnosti, kdy státní zaměstnanci na home officech dostávali na rozdíl od ostatních pracovníků 100 procent platu. Jiní dostávali peníze za to, že nechodili do práce. Teď má stát dluh a díru, dopadá to pak i na nás, když to máme řešit. Jenže jsme přistoupili na politiku, ať vyhovíme všemu, co lidé říkají, ať už je to nespravedlivé, nebo ne. Důležité je, aby nás volili.

A co by měli lidovci udělat, aby se v průzkumech vyškrábali zpět aspoň na hraničních pět procent? Co byste jim poradil jako bývalý předseda strany?
Víte, dobrovolně jsem se zřekl všech funkcí, abych jako bývalý předseda KDU-ČSL nikde nepřekážel. To nejlepší, co pro stranu může bývalý předseda udělat, je, aby umřel. Budou mu dávat kytky na hrob a říkat, jak byl báječný – zvlášť nyní, když už do ničeho nemluví. Když ale přežije, tak stále někde překáží. Já udělal to, že jsem se stáhl ze všech možných funkcí. Samozřejmě jsem senátorem a lidé mě na Vsetíně vybrali z posledního místa, abych byl starostou. Ve straně jako takové se snažím tak nějak nebýt, abych do fungování nijak nemluvil. Mnoho let jsem se neúčastnil žádných stranických sjezdů, i když bych mohl.

Když v rámci vládnutí běžíte dlouhou trať, která ale není vaše, a pětikoalice nezkoriguje směr podle všech svých členů, tak tam prostě nebuďte.

No, ale vidíte, jak to dopadlo. Kolegové úplně ztratili směr. Poradil bych jim jednu věc – necpěte se do liberalismu a obhájců všech věcí, které jdou proti lidoveckému programu a křesťansko-demokratické filozofii. Netvařte se, že jste Zelení, takoví prostě nejste. Buďte autentičtí a pak budete mít i svá procenta zpět, i vyšší. Když v rámci vládnutí běžíte dlouhou trať, která ale není vaše, a pětikoalice nezkoriguje směr podle všech svých členů, tak tam prostě nebuďte.

Ve veřejném prostoru jsme zaregistrovali slovo „čunkofleci“. Údajně ho používá část lidovecké frakce jako popis konzervativní části KDU-ČSL. Zaznamenal jste to?
Výraz „čunkofleci“ v negativním slova smyslu jsem četl poprvé. Až poté jsem se dopátral, že vznikl před pěti nebo šesti lety, když se tak označovali mladí lidovci ze Zlínského kraje, kde jsem byl hejtmanem. Neřekl bych, že to mělo vyznít hanlivě, spíš to byla taková legrace. Vůbec to nebylo spojené s nějakým ideologickým směrem, ať už konzervativním, nebo liberálním. Samozřejmě mě potěšilo, že se nějaká skupina nazývá po mně. Bohužel si ale myslím, že si tu negativní konotaci vymyslel jistý novinář. Chtěl sepsat nějaké prázdninové téma, které osloví lidi.

Jak na aktuální dění na české politické scéně nahlíží současný šéf lidovců Marian Jurečka? Níže se můžete podívat na rozhovor v rámci letních speciálů pořadu 360°:

Tagy: