Eriku srazila dodávka, našli ji v příkopu až druhý den. Po boji o život poslala řidiči vzkaz

Slovenská cyklistka Erika bojovala dlouhou dobu po srážce dodávkou o život. Bezohledný řidič ji v okrese Komárno zachytil na konci března. Z místa nehody ujel a mladou ženu nechal ležet v příkopu. Našli ji v bezvědomí až další den ráno. Nyní Erika téměř tři měsíce po nehodě promluvila o tom, co se vlastně stalo, a poslala i vzkaz řidiči.

Šestatřicetiletá Erika dojížděla do práce na bicyklu téměř denně. Osudný den nebyl výjimkou. „I tehdy jsem jela na kole. Samotnou nehodu si nepamatuji. Paměť mi sahá do nárazu. Pak už si jen vzpomínám, že jsem se probudila v nemocnici. Někdo nade mnou stál a řekl, že mě srazilo auto, ale že vše bude v pořádku,“ řekla cyklistka z Nových Zámků pro portál Nový Čas.

DÁLE ČTĚTE: Auta se budou o pražskou magistrálu dělit s cyklisty a pěšími. Podívejte se na její budoucnost

„Poté jsem ještě usnula a až čtvrtý nebo pátý den jsem se vzbudila. Bylo to jako na houpačce. Byly lepší dny, potom nastaly nějaké komplikace. Bylo otázkou, jestli nebudu muset jít na dialýzu,“ popsala s tím, že noc strávená v bezvědomí se nejdříve podepsala na ledvinách.

„Funguji naštěstí normálně. Měla jsem zlomenou i část tváře, přijeli mi ji operovat z Bratislavy. Naštěstí to udělali zevnitř a nemám jizvy, v čelisti mám ale 22 šroubů,“ dodala.

Ani po náročné léčbě a těžkém úrazu Erika necítí k viníkovi žádnou zášť. „Zatím přesně nevím, co se stalo. Necítím nějakou nenávist nebo potřebu pomsty. Strach sednout si na kolo nemám. Možná budu mít větší respekt, ale už se velice těším, až se do sedla vrátím,“ popsala. „Trochu mi je líto, že se neozval, že se v něm nehnulo svědomí. Nevím, co bylo příčinou, možná ho oslnilo protijedoucí vozidlo, ale mohl se alespoň ozvat,“ dodala směrem k neznámému viníkovi.

Po bezohledném řidiči začala ihned pátrat policie. „Hledáme řidiče, který zachytil cyklistku a neposkytl jí pomoc. Na místě nehody zůstalo zpětné zrcátko z auta,“ uvedli tehdy policisté na Facebooku.

❗️HĽADÁME VODIČA, KTORÝ ZACHYTIL CYKLISTKU A NEPOSKYTOL JEJ POMOC. NA MIESTE NEHODY ZOSTALO SPÄTNÉ ZRKADLO Z AUTA...

Posted by Polícia SR - Nitriansky kraj on Saturday, April 1, 2023

Čeká ji dlouhá cesta

Sraženou Eriku čeká ještě řada rehabilitačních cvičení, tento týden by však měla být z nemocnice propuštěna. „Byla v ohrožení života s nutností plicní ventilace a s dalšími komplikacemi. Operačními výkony došlo k postupnému zlepšování stavu a postupně jsme jí restartovali orgány. Když přišla, byla v bezvědomí, ten časový úsek mezi úrazem a první léčbou byl dlouhý,“ zhodnotil primář anesteziologie a intenzivní medicíny Štefan Krbila.

„Nebylo to ani pro nás standardní a jsme nadšení z toho, jak se nám to podařilo zvládnout. Jsme rádi, že je stabilizovaná a pokračuje v rehabilitaci. Úraz byl velmi těžký. Dovezli ji podchlazenou, selhávaly jí ledviny a museli jsme ji napojit na dialýzu. Po celou dobu hospitalizace oplývala nesmírným optimismem, za což jí patří velký obdiv,“ doplnil ředitel nemocnice Karol Hajnovič.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cyklista v Praze brutálně zbil pejskaře. Více v reportáži:

Tagy: