Ruští důstojníci v Dagestánu verbují muže na ulici. Jsou to idioti, zlobil se vůdce země

Dagestán protestuje proti mobilizaci.

Putin řídí mobilizaci osobně

Ruský prezident Vladimir Putin osobně řídí mobilizaci. Nasvědčuje tomu chaos a četná selhání při nabírání rekrutů. Putin tak znovu obchází armádní velení. Ve své nejnovější zprávě to tvrdí analytici z amerického Institutu pro studium války.

Ruští velitelé kolem Chersonu i Charkova jsou zoufalí, jejich jednotky utrpěly velké ztráty. Od začátku okupace zemřelo na frontě téměř 60 tisíc Rusů. Ukazuje se, že mobilizace se stále týká spíše jiných národů než etnických Rusů. A na ně v emotivním projevu apeloval ukrajinský prezident.

„Příslušníci všech národností v Rusku, nemáte důvod být těmi, kteří slouží tomu, kdo chce tuto válku. Nemusíte umírat na Ukrajině, vaši synové nesmí umírat na Ukrajině. Nemáte takový závazek a dluh vůči svým otcům ani vůči svým dětem, ani vůči své budoucnosti, ani vůči budoucnosti své země. Nebojujte, abyste zemřeli. Braňte svou svobodu na ulicích a náměstích,“ uvedl Volodymyr Zelenskyj v projevu.

Na sobotu muslimové, kterých je v Rusku téměř 20 procent, svolali protest proti mobilizaci u mešit v Moskvě, Petrohradu, Rostovu, Kazani a Jekatěrinburgu. Protesty proti mobilizaci se tak z dagestánské Machačkaly, kde byly zatím nejsilnější, přesunou přímo do Ruska.

Šéf Dagestánu Sergej Melikov se opravdu rozčílil na důstojníky, kteří řídí mobilizaci. Ti projížděli s megafony po městě Derbent a volali do zbraně všechny muže. „Řekněte mi, kur**, co je tohle za idioty. Všichni muži musí k odvodu se svými vojenskými knížkami? Jsou to všichni zasr*** debilové? Kdo je k tomu zmocnil? Jezdit po městě? Není to nic menšího než šíření falešných informací. Na to existují kriminální zákony,“ rozčiloval se Melikov.

Ruskými sociálními sítěmi se šíří videa, která naznačují chaos při odvodech. V Tuvě místní radnice slíbila rodinám, kterým muži nebo synové odjeli na Ukrajinu, berana a 50 kilo mouky.

Tagy: