Pět tisíc pro rodiny je směšných. Budeme bojovat za změnu, řekl Babiš a navrhl řešení

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš poskytl rozhovor webu CNN Prima NEWS. Rozpovídal se o současné krizi, svém zdravotním stavu i možné prezidentské kandidatuře.

Tisková konference hnutí ANO (2.6.2022)

S vládním příspěvkem pět tisíc korun pro domácnosti s dětmi má hnutí ANO zásadní problém. Rodiny by ho podle předsedy Andreje Babiše měly dostávat každý měsíc do konce roku a vztahovat by se měl i na studující do 26 let. Poslanec ANO Aleš Juchelka doplnil, že zákonodárci hnutí budou hlasovat pro pomoc rodinám, nesouhlasí ale s rychlým projednáním návrhu Sněmovnou, aby mohli uplatnit svoje pozměňovací návrhy.

„Vláda schválila pět tisíc na dítě a naše hnutí má zásadní problém. Částka není dostatečná a týká se jen dětí do 18 let. Chceme, aby byla vyplácena měsíčně až do konce roku, a to pro všechny studující do 26 let,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci.

Vláda podle něj není schopna řešit příjmy, zrušila například EET. „Pět tisíc pro rodiny je směšná částka, budeme bojovat za změny,“ pokračoval bývalý premiér.

Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí schváleného kabinetem by rodiny měly začít dostávat příspěvek ve druhé polovině letních prázdnin. Vztahovat by se měl na děti, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou muset žádat. „Podporujeme těch pět tisíc, ať to má jakoukoli formu, protože vždycky to jako pomoc rodinám stojí za to,“ uvedl dále poslanec ANO Aleš Juchelka.

Návrh by bylo ale podle ANO možné projednat rychle s maximálním zkrácením lhůt i s pozměňovacími návrhy. Podle Juchelky chce hnutí navrhnout i úpravu návrhu o ustanovení týkající se dětí ve střídavé péči rodičů.

Vláda má prý dostatek příjmů

I podle šéfky poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Aleny Schillerové má vláda díky příjmům rozpočtu prostor, jak přispět domácnostem i firmám. Uvedla, že o formě projednávání návrhu jedná s koaličními politiky a je možné, že vládní strany od požadavku na legislativní nouzi ustoupí.

Politici vládní ODS mluví o populismu hnutí ANO a poukazují na zadluženost Česka. „Nápad dávat rodinám do konce roku 2022 každý měsíc pět tisíc na každé nezaopatřené dítě by Českou republiku v případě realizace přivedl k bankrotu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer. Podle něj se nynější vláda snaží pomáhat cíleně.

Podle podkladů k zákonu by se nárok na dávku měl týkat 1,6 milionu dětí a výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun. V částce nejsou náklady na zpracování a úředníky. Zhruba 30 milionů korun má stát vytvoření související aplikace. Resort práce a sociálních věcí uvádí, že peníze najde ve svém rozpočtu.

V Česku jsou dva miliony dětí do 18 let. Podle ministerstva z průzkumů statistiků vyplývá, že 22 procent domácností s dětmi má příjem pod milionovou hranicí. Ministerstvo spočítalo, že by tedy na dávku mělo mít nárok 1,56 milionu dětí. V dubnu přídavky dostalo 264 500 dětí.

Někteří experti na sociální problematiku příspěvek kritizují. Doporučovali navýšení přídavků a příspěvků na bydlení. Někteří kritici mluví také o uplácení voličů před podzimními volbami.

Tagy: