Náledí ochromilo dálnice. Některé byly uzavřené, nehoda na D10 si vyžádala lidský život

Kvůli náledí byla situace na některých dálnicích kritická. Na dálnici D10 mezi 48. až 50. kilometrem na Mladoboleslavsku havarovalo na zledovatělé vozovce několik aut. Dálnice musela být v obou směrech uzavřena, plně průjezdná byla půl hodiny před polednem. Jeden člověk při nehodě zemřel a další dva utrpěli zranění. Dopravu v Brně a okolí komplikovala vážná dopravní nehoda několika nákladních aut na vytíženém úseku D1 mezi sjezdy 194 a 196. Dálnice byla zcela zprůjezdněna až po několika hodinách. Policisté také na pět hodin uzavřeli dálnici D3 ve směru z Tábora do Prahy.

Na dálnici D10 na Mladoboleslavsku ráno havarovalo na zledovatělé vozovce větší množství aut. Jeden člověk při nehodě zemřel a další dva utrpěli zranění. Policisté zaznamenali mezi 48. a 50. kilometrem šest dopravních nehod –⁠ dvě ve směru na Prahu a čtyři v opačném směru na Liberec. Kolik vozidel přesně havarovalo, policie neuvedla. Provoz na Prahu se podařilo částečně obnovit před 8:30, v opačném směru zhruba po dalších dvou hodinách. Plně průjezdná byla dálnice půl hodiny před polednem.

Tragické následky měla podle mluvčí středočeské policie Vlasty Suchánkové jedna z nehod, která se stala ve směru na Liberec. „Žena vystoupila z vozu a zastavila před dopravní nehodou, která se stala před ní. Měla na sobě reflexní vestu a zřejmě se šla zeptat osádky, zda něco nepotřebuje. Tuto ženu srazil další projíždějící řidič. Měla velmi závažná poranění a přímo na místě zemřela,“ uvedla Suchánková.

Další dva lidé byli podle Suchánkové při nehodách zraněni –⁠ jeden člověk těžce a druhý lehce. Podle hasičů se první nehody staly po 6:30. „Jednoho člověka jsme vyprošťovali, na místo letěl vrtulník,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková. Záchranáři podle mluvčí Moniky Novákové zasahovali u ženy bez známek života, která byla nalezena mimo vozidlo. „Byl tam také středně těžce zraněný muž, kterého jsme letecky transportovali do liberecké nemocnice,“ dodala Nováková.

Kvůli vyšetřování smrtelné nehody byla dálnice ve směru na Liberec dopoledne uzavřena, policie na místo vyslala dokumentační skupinu s drony a vyšetřovatele. Provoz na Liberec se podle Suchánkové podařilo částečně obnovit kolem 10:15, kdy tudy začala auta jezdit levým jízdním pruhem. Kolem 11:30 byla dálnice uklizená a provoz plně obnoven v obou směrech.

Na dálnici se vytvořily kolony, v nichž zůstalo stát i několik autobusů. „Autobusy odkláníme mimo dálnici. Bohužel zde již uvízlo několik spojů směřujících do Libereckého kraje,“ uvedla na Twitteru Pražská integrovaná doprava.

Nehoda několika nákladních aut na dálnici u Vyškova

Dopravní nehoda tří nákladních automobilů uzavřela krátce po 7:00 dálnici D1 v Brně ve směru na Vyškov. Nehoda se stala mezi sjezdy 194 a 196, což je nejvytíženější část dálnice v kraji, řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb. Krátce po 8:00 hasiči uvolnili levý jízdní pruh, a řidiči tak nehodu mohli začít objíždět. V té době začínala kolona přibližně na 182. kilometru u sjezdu Kývalka. Zcela se dálnice otevřela v 10:00.

„Kolona stojících aut se neustále prodlužuje, bohužel pro tento úsek dálnice je volba objízdné trasy komplikovaná,“ uvedl Šváb. Na místě se srazily tři nákladní vozy, dva z nich museli hasiči odtáhnout ke straně, aby jízdní pruh uvolnili. Když se dálnici podařilo otevřít kompletně, kolona se tak začala rozjíždět. Podle informací Národního dopravního informačního centra byla v tu chvíli zhruba dvacetikilometrová.

Na místě byli také záchranáři, kteří na místo vyslali tři pozemní jednotky. „Na místě jsme ošetřili jednoho muže a se středně těžkými zraněními jej dopravili do Fakultní nemocnice Brno,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Dálnice D3 ve směru na Prahu byla uzavřena

Při hromadné nehodě několika vozidel na dálnici D3 na Táborsku utrpělo ráno zranění pět lidí. Všechny záchranáři převezli do nemocnice.

Nehoda se stala před 7:00. Na místě zasahovaly tři posádky záchranářů a vrtulník. „Dva muže středního věku jsme převezli do Českých Budějovic s podezřením na lehká až středně těžká poranění v oblasti páteře a hrudníku. Na ARO českobudějovické nemocnice byl letecky transportován muž s těžkým poraněním hlavy,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlová. Muž a žena pak skončili s lehkým zraněním v táborské nemocnici.

Kvůli náledí, které se tvořilo po ránu, policisté na pět hodin uzavřeli dálnici D3 ve směru z Tábora na Prahu. Mimo provoz byla od 7:00 do 11:40. Řidiči ale měli problémy i na dalších silnicích jižních Čech. „Zledovatělé vozovky jsou především v okolí Tábora, Milevska a Písku,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Nehod kvůli náledí bylo hodně

Kluzké silnice ztížily dopravu také v Libereckém kraji. U Cvikova na Českolipsku kolem 7:00 bourala dvě osobní auta a dodávka, dva lidé byli při tom zraněni. Silnice tam kvůli tomu byla zhruba dvě hodiny uzavřená, ve zhruba 9:30 bylo místo již průjezdné kyvadlově. Další nehody byly ráno mezi Českou Lípou a Novým Borem, v Jablonci nad Nisou autobus srazil chodkyni, kterou záchranáři s vážným zraněním převezli na traumacentrum do liberecké nemocnice. V libereckém traumacentru skončili i oba zranění z nehody u Kunratic u Cvikova.

Náledí bylo po ránu místy také na silnicích Vysočiny a policie tam vyjížděla ke 13 dopravním nehodám, při nichž se zranili tři lidé. Dvě ženy převezli záchranáři do brněnské nemocnice po nehodě tří osobních vozidel u Lesonic na Třebíčsku, která se stala před 7:00. Řidička jednoho auta vyjela do protisměru, střetla se s protijedoucím autem a pak ještě s dalším automobilem. Další vážná nehoda se stala o půl hodiny později mezi obcemi Rozsochatec a Chotěboř na Havlíčkobrodsku. Auto tam vyjelo ze silnice a narazilo do stromu, řidiče záchranáři letecky přepravili do nemocnice v Hradci Králové.

V Královéhradeckém kraji policisté varovali řidiče před mlhou na dálnici D11 a na Jičínsku. Lokálně mohou být podle silničářů mrznoucí mlhy také na Vsetínsku. K větší opatrnosti nabádají policisté a silničáři ale také v dalších regionech ČR, tamní silnice jsou však s větší opatrností sjízdné.

Tagy: