Další blázinec na MS. Ambiciózní Uruguay končí, do osmifinále proklouzla Korea

Poslední zápasy ve skupinové fázi mistrovství světa v Kataru nabízí pro nezaujatého diváka nesmírně zábavnou podívanou plnou matematiky. Výjimkou nebylo ani dění v „háčku“. Smůlu má Uruguay, která sice porazila Ghanu 2:0, ale kvůli menšímu počtu vstřelených gólů skončila za rovněž čtyřbodovou Jižní Koreou. Ta v souboji na dálku šokovala tím, že vyhrála nad už dopředu postupujícím Portugalskem.

Korejští fotbalisté porazili po obratu Portugalsko 2:1 gólem v nastaveném čase a doprovodili svého pátečního soupeře do osmifinále šampionátu. Ricardo Horta při debutu na turnaji potřeboval jen pět minut na vedoucí gól Portugalců. O vyrovnání se postaral po rohovém kopu Kim Jong-kwon a druhý gól přidal střídající Hwang Hi-čchan. Korea díky většímu počtu vstřelených branek předstihla na druhém místě Uruguay

Na lavičce Jihokorejců kvůli červené kartě obdržené bezprostředně po skončení utkání s Ghanou chyběl trenér Paulo Bento. Jen z tribuny tak mohl sledovat utkání proti týmu své země, který vedl na mistrovství světa před osmi lety.

Portugalci nastoupili už s jistotou postupu a trenér Fernando Santos nasadil do základu šest nových hráčů. Volno dostal mimo jiné Bruno Fernandes, který si v předchozích zápasech připsal dva góly a dvě asistence. Zranění Nuno Mendes a Pereira si už na turnaji nezahrají. Jen Ronaldo v honbě za nejrůznějšími rekordy nemohl chybět, přestože kvůli lehčím šrámům vynechal trénink.

A dva nováčci neztráceli čas. Už v páté minutě utekl po pravém křídle obránce Dalot, před brankou našel zpětnou přihrávkou Hortu a ten nezaváhal.

Na druhé straně po nakrátko zahraném rohovém kopu dopravil míč do sítě Kim Čin-su, ale radost mu pokazil zvednutý praporek signalizující ofsajd. Portugalci se ale nepoučili a po dalším rohu už regulérně inkasovali. Zblízka dorazil míč do sítě obránce Kim Jong-kwon.

Po půlhodině hry se poprvé připomněl Ronaldo, ale korejského gólmana nepřekonal a navíc byl v ofsajdu. Tři minuty před přestávkou se vrhl rybičkou po vyraženém míči, ale jeho hlavička mířila vedle.

Po 65 minutách nastoupili tři hráči z portugalské lavičky a Ronaldo si šel konečně odpočinout. Vyrovnat portugalský střelecký rekord Eusébia v podobě devíti branek na mistrovství světa se mu zatím nepodařilo, ale bude mít ještě další možnost dohnat legendu, která všechny góly vstřelila během jediného šampionátu v roce 1966.

Portugalci se nehnali za výhrou za každou cenu, ale ani jejich soupeř dlouho neměl sílu změnit rovnováhu. Při vítězství Uruguaye v souběžně hraném utkání s Ghanou 2:0 by přitom Korejce posunulo dál i nejtěsnější vítězství.

A v první minutě nastavení se dočkali. Son Hung-min sprintoval s míčem z vlastní poloviny, vyhnul se třem protihráčům a z jeho přihrávky Hwang Hi-čchan vstřelil vítězný gól. Pak už stačilo jen počkat šest minut, než skončí zápas Uruguay–Ghana, a Korejci mohli začít slavit. Do osmifinále postoupili poprvé od roku 2010.

Ambiciózní Uruguayce naopak zachvátil vztek a pláč.

Tagy:
Korea Portugalsko Ronaldo Uruguay fotbal sport osmifinále Ghana Mistrovství světa v Kataru 2022 Mistrovství světa ve fotbale ghanská fotbalová reprezentace jihokorejská fotbalová reprezentace uruguayská fotbalová reprezentace Kim Jong-kwon Hwang Hi-čchan Ricardo Horta