Pápá. Katařané se vysmáli fiasku Německa, v přímém přenosu napodobovali duhový protest

Brzký německý exit z fotbalového mistrovství světa byl pro mnohé důvodem k radosti. Druhý konec silné reprezentace v řadě už ve skupině evidentně potěšil i hosty ve vysílání stanice Qatar TV, kteří výběru trenéra Hansiho Flicka zamávali na rozloučenou. U toho si zakryli ústa, čímž odkazovali na diskutované gesto „Die Mannschaftu“ ze začátku turnaje.

Němci sice své poslední utkání ve skupině nad Kostarikou vyhráli, ale i tak se po konečném hvizdu topili v zoufalství. Souběžně hrané utkání Japonska a Španělska skončilo senzační výhrou 2:1 asijského týmu a matematika v tabulce hovořila jasně. Španělé sice také měli jen čtyři body jako jejich evropští kolegové, ale výrazně lepší skóre.

Černého Petra v podobě nepostupu do osmifinále si vytáhli mistři světa z roku 2014. A například i ve vysílání stanice Qatar TV se slavilo. Hosté televizní show končícímu Německu zamávali, zároveň si zakryli ústa. Svěřencům Hansiho Flicka se tak jako bumerang vrátil protest z úvodního zápasu proti Japonsku.

Na startu šampionátu bylo velkým tématem, jak to bude s páskami „OneLove“ nesoucími symbol duhově vybarveného srdce. Jejich navlečením měli kapitáni sedmi evropských reprezentací podpořit práva sexuálních menšin. Jenže konzervativní Katar si tuto podporu nepřál, a tak organizace FIFA národním týmům jejich iniciativu zatrhla. Pokud by i přes zákaz lídři týmu vyběhli s inkriminovanou páskou do zápasu, dostali by ihned žlutou kartu.

Všechny výběry sklopily uši, jen Němci právě před duelem s Japonci přišli s alternativou. Když se muži v bílo-černých dresech poskládali na týmovou fotografii, do jednoho si zakryli ústa. „Skrze kapitánskou pásku jsme chtěli jít příkladem kvůli hodnotám, které uznáváme. Je to rozmanitost a vzájemný respekt. Buďme hlasití. Nejde o politické poselství, protože o lidských právech se nesmí vyjednávat. To by měla být samozřejmost. Bohužel stále není. Zakázat pásku je to stejné jako zavřít nám ústa. Náš postoj se nemění,“ upřesnila německá reprezentace v prohlášení po pár minutách.

Když ale zanedlouho favorit Japonsku podlehl, okamžitě čelil posměchu, že si umí jen zakrývat ústa a skutky na hřišti utekly. Po definitivním krachu si tedy z německé snahy upozorňovat na kontroverzní otázky týkající se hostitelské země škodolibě vystřelili i Katařané.

Někteří fanoušci ale veselým katarským rýpalům vmetli, že jejich tým ve skupině s Nizozemskem, Senegalem a Ekvádorem nezískal ani bod a vstřelil jen jeden gól. A že země v mnoha lidskoprávních aspektech zaostává za moderním světem, takže by se měla tohoto humoru zdržet.

Tagy:
LGBT fotbal Katar sport Mistrovství světa v Kataru 2022 německá fotbalová reprezentace Hansi Flick japonská fotbalová reprezentace