Další dva silné výbuchy v Belgorodu. Město mají podle Rusů ostřelovat Ukrajinci

Ukrajinský salvový raketomet BM-21 v Charkovské oblasti, 21. dubna

Válka na Ukrajině (2.5.2022 6:00)

V Belgorodu na západě Ruska zazněly v noci z neděle na pondělí další dva silné výbuchy. Podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova nejsou hlášeny škody, zranění či oběti, uvedla agentura TASS. Moskva z útoku podezírá Ukrajinu.

„Před půlhodinou mě probudily dva silné výbuchy. Podle informací krizového štábu nejsou hlášeny škody ani nikdo neutrpěl zranění. Na sociálních sítích se už objevily záběry záblesků na obloze,“ uvedl Gladkov a přislíbil, že se později vynasnaží informace upřesnit.

Belgorod se nachází necelých 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou, konkrétně sousedí s Charkovskou oblastí. Na sociálních sítích se objevily záběry a zprávy o ukrajinských dronech nad Belgorodem a o zásahu protivzdušné obrany, jejichž pravost nebylo možné ověřit. Mluví se také o ukrajinském dělostřelectvu, které na některých místech v okolí Charkova podniká protiruskou ofenzívu.

Zprávy o údajných útocích ukrajinských sil na cíle v Rusku se objevují již několik týdnů. V neděli v Belgorodské oblasti hořelo ve vojenském areálu. „Jedna osoba byla lehce zraněná,“ informoval na sociální síti Telegram gubernátor Gladkov. Ve stejné oblasti už také hořel muniční sklad.

V sousední Kurské oblasti, která rovněž hraničí s Ukrajinou, se v neděli částečně zhroutil železniční most. Tuto trať hojně používají nákladní vlaky. Podle kurského gubernátora Romana Starovojtova se jednalo o sabotáž.

Rusko minulý měsíc obvinilo Kyjev z útoku na sklad paliva v Belgorodu a ostřelování několika vesnic, které se nacházejí u hranice. Ukrajinští představitelé zodpovědnost za tyto útoky odmítají nebo je nechtějí komentovat.

Tagy: