Jaderná velmoc vrátila Íránu provokativní útok. Teherán chce hrát lídra, říká expert

Když Izrael válčí za podpory USA s Hamásem, Írán má pocit, že se musí projevit. Proto zaútočil na cíle v Pákistánu. Myslí si to vysloužilý americký generál Wesley Clark, který v minulosti vedl armády NATO v Evropě. Islámábád útok Teheránu okamžitě vrátil, v regionu tak dál roste napětí.

Írán v posledních dnech zaútočil na cíle v Sýrii, Iráku a Pakistánu. A to údajně s využitím nových raket dlouhého doletu, který mají Izraeli a dalším hráčům v regionu ilustrovat sílu Teheránu.

V úterý měl v Pákistánu útočit na militantní organizaci Džajš al-Adl, zabil ale dvě děti. Islamabád navíc úder pobouřil možná více, než v sousední zemi čekali, a v noci na čtvrtek provedl zjevný odvetný útok na Írán. Třebaže stejně jako jeho soused mířil na povstalce skupiny Džajš al-Adl.

VIDEO: Útok íránských revolučních gard

Teď si pro změnu stěžuje Írán, podle kterého při pákistánském úderu zemřely tři ženy a čtyři děti. Pákistán je navíc jaderná velmoc, která má podporu USA, a tak se Blízký východ obává další eskalace.

Co za přestřelkami stojí?

Že si Írán nebo Pákistán vyřizují účty s rebely, není nic nového. Nevšední ale je, že oba státy provedly útok na cizím území a ještě k tomu před tím svého souseda nevarovaly.

Podle expertů se Írán zjevně snaží v době války mezi Hamásem a Izraelem sám ilustrovat svoji sílu.

„Írán zjevně usiluje o upevnění své vedoucí role v regionu,“ řekl pro CNN Wesley Clark, někdejší velitel armád NATO v Evropě. Vrchním mocenským konkurentem Íránu je na Blízkém východě Saúdská Arábie.

„Írán se pídí po regionální hegemonii. Když jsou v akci Spojené státy a Izrael, který vede tažení proti Hamásu, tak má najednou Írán pocit, že musí vrátit úder a také se prosadit,“ doplnil Clark.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blízký východ na prahu obří války. Írán pálil na tři země, povstalce se nedaří zastrašit

Napínání svalu Teheránu ale svět pozoruje s obavami. Čína vyzvala Írán i Pákistán, aby se vyhnuly další eskalaci. Indie dala najevo, že současný konflikt je jen mezi dvěma státy a nikdo další by do něj neměl zasahovat.

„Írán obvykle nejde dál. Nemá početnou armádu, která by byla schopna velkých operací, a doma se potýká s mnoha problémy. Rád se předvádí a pak zase zmizí,“ komentoval izraelský list Jerusalem Post.

O co usilují povstalci?

Ve středu aktuálního sporu mezi dvěma zeměmi stojí provincie Balúčistán, která se nachází na kraji Pákistánu v místě, kde se sbíhají také hranice Afghánistánu a Íránu. Tamní povstalci usilují v tomto rozbouřeném kraji o nezávislost a provádějí sabotáže hlavně v Íránu a Pákistánu. Právě v Balúčistánu byly v roce 2013 unesené dvě Češky.

Skupina Džajš al-Adl na sebe upozornila i krátce po úterním úderu Íránu. Ve středu měli povstalci provést útok v íránské provincii Sístán a Balúčistán.

Ke stupňování napětí dochází v době, kdy Izrael pokračuje ve válce s Hamásem a jemenští povstalci Hútíové ohrožují svými raketami a drony mezinárodní obchod v Rudém moři. Západní armády už na pozice rebelů zaútočily čtyřikrát, ke snížení napětí ale nedošlo. V neposlední řadě pak mělo Jordánsko útočit na cíle v Sýrii.

Tagy: