Další možný soupeř pro Čechy: Eriksenovo Dánsko porazilo Wales 4:0. Postupuje i Itálie

Pokud čeští fotbalisté v neděli na Euru postoupí přes Nizozemsko, utkají se ve čtvrtfinále s Dánskem. Rozhodlo o tom sobotní osmifinálové utkání, v němž mužstvo ze severní Evropy přemohlo Wales 4:0. Pokračuje tak nevšední příběh o partě, kterou nesrazil ani nedávný kolaps Christiana Eriksena přímo na hřišti.

Je to vlastně jen pár dnů zpátky, co se dánský záložník Eriksen přímo při zápase proti Finsku sesunul bezvládně k zemi a zdravotníci bojovali o jeho život. Spoluhráči devětadvacetiletého fotbalisty byli z dramatických okamžiků očividně v šoku. Přestože se jejich kamarád nakonec probral, dohrávaný duel celí otřesení prohráli 0:1.

Nakonec se však na Euru navzdory všem očekáváním vzchopili a i bez své tradiční opory kráčí za obrovským úspěchem.

Poté, co ve skupině B skončili druzí, narazili v sobotním osmifinále na Wales. A kdo čekal, že půjde o vyrovnaný souboj, musel být hodně překvapen – dánská reprezentace soupeře smetla 4:0, zazářil především Kasper Dolberg, který vstřelil dva góly.

V předchozích utkáních Eura se přitom moc neukázal, odehrál pouhou půlhodinku v duelu proti Rusku. Jako žolík se však blýsknul v nejlepší možnou chvíli.

První gól dal po krásně umístěné ráně z hranice pokutového území, druhý po chybě protivníkova obránce Neca Williamse.

Dánsko postoupilo mezi nejlepších osm týmů po 17 letech, Velšané naopak neobhájí semifinálovou účast z roku 2016. Seveřané své vítězství věnovali Eriksenovi, který jim už před utkáním vyjádřil podporu. Postup slavili na den přesně 29 let od svého senzačního triumfu na Euru 1992.

Dánové vstřelili čtyři branky stejně jako na závěr skupiny proti Rusku, vyrovnali tím druhé nejvyšší vítězství v historii vyřazovací fáze Eura. Stejným výsledkem skončily duely Belgie s Maďarskem v roce 2016 a Španělska s Itálií čtyři roky předtím. Rekord drží Nizozemsko, jež v roce 2000 deklasovalo srbský výběr 6:1.

Do čtvrtfinále míří i Itálie

V druhém sobotním osmifinálovém střetnutí Itálie porazila Rakousko 2:1. O vítězství favorita rozhodli střídající Federico Chiesa a Matteo Pessina. Všechny branky padly až v prodloužení. Za Rakušany snižoval Saša Kalajdžič.

Tagy: