Další problém premiéra Johnsona. Manželka mu měla v lockdownu uspořádat oslavu

Britové se kvůli Johnsonovi zlobí

Britský premiér Boris Johnson uspořádal narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, uvedla v pondělí televizní stanice ITV. V té době přitom platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov.

Televizní stanice uvedla, že na organizaci večírku, který se konal 19. června odpoledne, se údajně podílela premiérova manželka Carrie Johnsonová. Podle ITV se akce v sídle předsedy vlády v Downing Street zúčastnilo až 30 lidí. Na stejnou kauzu v pořadu 360° poukázal i politolog Matěj Trávníček. „Prasklo, že jeho manželka pojala za dobrý nápad uspořádat Johnsonovi soukromou oslavu narozenin v lockdonu. Jde tak o další premiérův skandál,“ podotkl.

Obvinění přichází v době, kdy Johnson čelí narůstajícímu množství kritiky kvůli několika večírkům, které se v době přísných covidových restrikcí konaly ve vládních prostorách včetně premiérského sídla. Předseda vlády se kvůli tomu potýká se vzpourou některých konzervativních poslanců a aféru kolem večírků vyšetřuje vládní úřednice Sue Grayová. Výsledek jejího vyšetřování se očekává tento týden.

„Skupina zaměstnanců, kteří v daný den pracovali v čísle 10, se po schůzce krátce sešla ve vládním sále, aby popřála premiérovi k narozeninám. Byl tam méně než deset minut,“ reagovala na obvinění Johnsonova kancelář. Číslo 10 je označení pro úřad premiéra v Downing Street.

ITV uvedla, že podle jejích informací pobývali v premiérově rezidenci předchozího večera jako hosté rodinní přátelé. Johnsonova kancelář toto tvrzení taktéž popřela. „Je to naprosto nepravdivé,“ řekl mluvčí Downing Street ITV. „V souladu s tehdejšími pravidly premiér v daný večer hostil malý počet rodinných příslušníků venku,“ dodal.

ITV připomněla, že premiér devět dní před údajnou oslavou požádal na tiskové konferenci veřejnost, aby „byla i nadále zdrženlivá a respektovala pravidla, která mají zajistit bezpečnost nás všech“.

„Jde o další důkaz toho, že máme premiéra, který se domnívá, že pravidla, která vytvořil, pro něj neplatí,“ uvedl předák opozičních labouristů Keir Starmer. „Nemůžeme si dovolit pokračovat s touto chaotickou vládou bez kormidla. Premiér rozptyluje pozornost národa a musí odejít,“ prohlásil.

Tagy: