Další posila pro Patrioty Babiše a Orbána? K nové frakci by mohl zamířit také Ficův Směr

Andrej Babiš zažil coby premiér hned čtyři protějšky ze Slovenska. Na snímku s Robertem Ficem.

Nová frakce Patrioti pro Evropu

Nově vzniklá frakce v europarlamentu Patrioti pro Evropu, na jejímž založení se podílel i český expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, má již 84 členů. A to by mohla ještě posílit. Připojit by se totiž údajně mohla i nejsilnější slovenská strana Směr-SD, které šéfuje tamní čtyřnásobný premiér Robert Fico. Informuje o tom tamní deník Štandard. Možný přesun už naznačila i europoslankyně Směru Monika Beňová.

Že by se Fico a Babiš na evropské úrovni spojili, se spekulovalo už před založením nové frakce. Zástupci Směru v čele s Beňovou se však v první vlně nepřipojili, místo toho jednali s evropskými socialisty.

ČTĚTE TAKÉ: Výsledky eurovoleb platí: Šojdrová se stížností neuspěla. Zpochybňovala zvolení Koláře

Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D) je druhá nejsilnější frakce v Evropském parlamentu a Ficův Směr do ní dlouhodobě patřil. Zlom přišel loni na podzim, když se Fico znovu ujal moci na Slovensku, přičemž aby dosáhl na koaliční většinu, spojil se s nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS). To se v kombinaci s jeho výroky z poslední doby evropským socialistům nelíbilo, a tak Směru pozastavili činnost.

Beňová na Facebooku oznámila, že za Směr se socialisty jednala o návratu, k tomu však nedojde. Europoslankyně uvedla, že jednání ukončila. Jako důvod uvedla, že evropští socialisti si do vedení nezvolili „jediného zástupce ze střední či východní Evropy“, což Beňová označuje za „absolutně nepřijatelné“.

„Zítra (ve středu) navrhnu mým kolegyním a kolegům jiné řešení. Bude pro nás čestné a bude autentické hlavně vůči našim voličům,“ doplnila Beňová.

Mimo to si postěžovala, že evropští socialisté mají podle jejích slov z 27 zbylých zemí Evropské unie pouze čtyři premiéry – Olaf Scholz (Německo), Pedro Sanchéz (Španělsko), Mette Fredericksenová (Dánsko) a Robert Abela (Malta).

Pekný večer z Bruselu. Rokovania v EP prebiehajú sposobom, akoby najvačšie dve politické frakcie nepochopili, o čom...

Posted by Monika Beňová on Tuesday, July 9, 2024

Blíží se Směr k Patriotům?

Co teď se Směrem? Je možné, že řešení zmíněné Beňovou se týká právě Babišových Patriotů pro Evropu. „Směr se zřejmě po tomto oznámení posouvá blíže k orbánovské frakci Patrioti pro Evropu,“ píše slovenský deník Štandard.

Redakce CNN Prima NEWS oslovila s dotazem na možné připojení Směru k Patriotům šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Do vydání článku nereagoval.

Je klidně možné, že Patrioti nakonec získají nejen Ficův Směr. Beňová pro Štandard uvedla, že se jejího jednání účastnil i europoslanec zvolený za Hlas-SD (partaj, kterou založil nynější slovenský prezident Peter Pellegrini po svém odchodu ze Směru-SD; pozn. red.) Branislav Ondruš. Ve hře může být tak i on.

Tagy:
politika Andrej Babiš volby Dánsko europoslanec Robert Fico vláda politický proces SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Patrioti pro Evropu frakce Evropského parlamentu politické strany a hnutí Monika Beňová Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů