Výsledky eurovoleb platí: Šojdrová se stížností neuspěla. Zpochybňovala zvolení Koláře

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Šojdrová se stížností u NSS neuspěla

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost dosavadní europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL). Ta letos ve volbách do Evropského parlamentu svůj mandát neobhájila, následně zpochybňovala zvolení Ondřeje Koláře (TOP 09) kvůli možným chybám v počítání preferenčních hlasů. NSS jí však, stejně jako dalším stížnostem, nevyhověl. Výsledky voleb do europarlamentu v České republice jsou tak potvrzené.

Šojdrová i Kolář kandidovali za koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Kolář byl na šestém místě kandidátky Spolu a dostal se do europarlamentu jako poslední. Šojdrová byla na devátém místě, poté byla třetí náhradnicí. Měla však více preferenčních hlasů a jen málo jí chybělo ke zvolení.

ČTĚTE TAKÉ: V europarlamentu budou řvát, ale nikdo si jich nevšimne, řekl Vondra o „Babišově“ frakci

Končící europoslankyně tvrdila, že některé její preferenční hlasy přidělily okrskové volební komise jiným kandidátům Spolu. V tomto řízení si volební senát vyžádal volební dokumentaci z mnoha volebních okrsků, například ve Zlínském a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Ačkoliv NSS stížnost Šojdrové zamítl kvůli počítání preferenčních hlasů, našel v záznamech některých volebních komisí chyby. Soud tak navrhuje úpravu formulářů. Kolář vyjádřil pochopení pro to, že Šojdrová využila při těsném výsledku voleb právo podat stížnost. Je rád, že rozhodnutí NSS rozptýlilo pochyby.

NSS ve lhůtě obdržel 13 stížností na evropské volby v Česku, informoval novináře soudce NSS Ivo Pospíšil. Zbylé odmítl či zamítl už dříve. Zamítl například návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové. Podle soudu muselo být voličům jasné, že zastává hodnoty hnutí STAN, které ji navrhlo, bez ohledu na to, že na volebním lístku Starostů figurovala jako kandidátka bez politické příslušnosti. Nerudová se krátce před evropskými volbami stala členkou hnutí.

V dalších podáních voliči například uváděli, že dali některému z kandidátů preferenční hlas, ale ve výsledcích voleb se podle jejich tvrzení neprojevil. Dále soud obdržel podnět zpochybňující systém voleb do Evropského parlamentu. Některé stížnosti soud pak odmítl například z důvodu, že navrhovatelé ani po výzvě neodstranili vady návrhu.

Poslechněte si, jak soudci svá rozhodnutí argumentovali:

Tagy: