Další rozvolnění? Příští týden by mohla skončit pandemická pohotovost, navrhuje vláda

Vlastimil Válek

Tisková konference vlády 27.4.2022

Vláda navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na Twitteru. Zdůraznil, že další rozvolnění protiepidemických opatření umožňuje vývoj epidemie koronaviru. Potvrdit jeho konec musí svým usnesením podle pandemického zákona Sněmovna.

„Schváleno. Vláda navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu. Čísla nakažených a hospitalizovaných jsou stále příznivější a není tak nutné v něm nadále setrvávat,“ napsal během jednání kabinetu Válek na Twitter.

Stav pandemické pohotovosti byl zaveden zákonem o mimořádných opatřeních při epidemii COVID-19 loni v únoru. Umožnil přijímat některá protiepidemická opatření bez vyhlášení nouzového stavu.

Když nebude platit pandemická pohotovost, vláda podle pandemického zákona nemůže nařizovat žádná opatření. Předloha dává úřadům pravomoc nařídit například testování na COVID-19 prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Restrikce se mohou týkat také počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Kontroverzní zákon Sněmovna schvalovala dvakrát, protože jí ho vrátil Senát.

Tagy: