Další smrt novináře na Ukrajině: Fotograf byl týdny nezvěstný. Zanechal po sobě čtyři děti

Maks Levin

V oblasti bojů severně od Kyjeva zemřel další novinář. Ukrajinský dokumentarista a fotograf Maksym Levin pracoval mimo jiné pro britskou stanici BBC či agentury Reuters a AP. Informoval o tom v sobotu portál lb.ua, podle nějž byl Levin téměř tři týdny nezvěstný.

Čtyřicetiletý Levin byl naposledy spatřen 13. března, když se vydával spolu s doprovodem do obce Huta-Mežyhirska s cílem zdokumentovat zde následky ruské agrese. Kontakt s ním poté ustal. Později vyšlo najevo, že v oblasti, kam se dvojice chystala, vypukly boje mezi ukrajinskými a ruskými vojsky.

„Ukrajinský fotoreportér Maks Levin byl zabit ruskými okupanty, když fotografoval dopady ruské invaze na ukrajinská města na severu Kyjevské oblasti. Špičkový fotograf, otec čtyř dětí, jeden z nejlepších ukrajinských reportérů,“ napsalo ukrajinské velvyslanectví v Česku na svém Twitteru.

Policie nyní oznámila, že v pátek nalezla u Huty-Mežyhirské Levinovo tělo. Jeho bližní dosud živili naději, že mohl upadnout do ruského zajetí. Tělo vojáka a bývalého fotografa Oleksije Černyšova, který Levina doprovázel, objeveno nebylo.

Většina Levinových dokumentárních projektů se týkala bojů, které vypukly na východě Ukrajiny v roce 2014. „Každý ukrajinský fotograf sní o tom, že udělá fotografii, která zastaví válku,“ citoval jej web lb.ua, pro který deset let pracoval. Jeho snímky publikovala řada západních médií.

Zemřelo již 12 novinářů

V polovině března nedaleko Kyjeva Rusové zabili irsko-francouzského kameramana americké stanice Fox News Pierra Zakrzewského a místní spolupracovnici týmu Oleksandru Kuvšynovou, reportér Benjamin Hill byl těžce raněn. Na Ukrajině také přišel o život americký filmař Brent Renaud. Podle úřadů jej zabila ruská palba. Zranění tehdy při stejném incidentu ve městě Irpiň utrpěl jeho kolega Juan Arredondo.

Od začátku války na Ukrajině bylo podle údajů, které minulý týden zveřejnila ukrajinská generální prokuratura, zabito 12 novinářů a dalších deset jich bylo zraněno. Celkem 56 zástupců médií bylo podle ukrajinských vyšetřovatelů vystaveno trestným činům ze strany ruských invazních sil, z toho 15 bylo cizinců a mezi nimi i dva občané České republiky.

Tagy: