Předvolební násilí v Německu: Po útoku na lídra SPD se stala terčem i protiimigrační AfD

Tři lidé v sobotu odpoledne v Drážďanech zaútočili na stánek protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), který strana používala v kampani před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Už v pátek večer čtveřice neznámých pachatelů zaútočila na europoslance vládní sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho, když v saské metropoli rozvěšoval volební plakáty.

Dvě 23leté ženy a 28letý muž při útoku na stánek AfD poškodili tabuli, plakáty a stůl, informovala podle agentury DPA policie. Policisté podezřelé z činu zadrželi na základě informací od svědků, vyšetřovat budou poškozování cizí věci.

K TÉMATU: Otcové ústavy se obrací v hrobě, zuří v Německu. Členka rady veřejnoprávní ARD hájila šaríu

Policie také informovala, že skupina asi dvaceti mladých lidí v noci na neděli poškodila volební plakáty různých politických stran. Policie po oznámení od jisté svědkyně přistihla při činu 17letého mladíka, který ničil plakát strany Levice.

DPA píše, že se to stalo ve stejné ulici, v níž útočníci v pátek napadli a těžce zranili sociálnědemokratického politika Eckeho a zřejmě i člověka pomáhajícího při kampani Zelených, který stejně jako europoslanec vylepoval volební plakáty.

Páteční útoky odsoudili německý kancléř Olaf Scholz nebo šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Kvůli incidentům byly na neděli svolány demonstrace do Drážďan či Berlína.

Voliči v Německu o svých příštích zástupcích v Evropském parlamentu budou rozhodovat 9. června. Zástupci vládních i opozičních stran upozornili, že jejich členové se potýkají s vlnou fyzických a verbálních útoků, a vyzvali policii, aby posílila ochranu politiků na volebních shromážděních.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstup Ukrajiny do EU je i v zájmu Česka, řekl Steinmeier. Pavel zmínil napojení na Německo

Tagy: