Další výhrůžky z Ruska. Jedinou cestou je jaderný útok, prohlásil plukovník

Vlivný ruský vojenský expert pohrozil Velké Británii a Spojeným státům jaderným úderem. Učinil tak v návaznosti na tvrzení tamní propagandy, že je Ukrajina proti Ruské federaci připravena zaútočit takzvanou „špinavou bombu,“ tedy zbraní, jejíž užití by způsobilo radioaktivní zamoření určitého území. Kyjev i Západ toto tvrzení odmítají a označují ho za nelogické.

Plukovník Igor Korotčenko, šéfredaktor ruského časopisu Národní obrana, byl hostem pondělního vysílání diskusního pořadu 60 minut státní televize Russia 1, kde nastínil Putinovu možnou odpověď na jakékoliv zapojení Západu do Ruskem vyvolané války na Ukrajině.

„Existuje pouze jedna cesta. Musí vědět, že pokud se pokusí bojovat s Ruskem na Ukrajině, nebo dokonce na našem území, dostane se jim jen jedné odpovědi,“ prohlásil Korotčenko. Tou je podle něj mezikontinentální balistická raketa Topol-M s jadernou hlavicí namířená na vojenský objekt ve Velké Británii a současně na USA, dodal.

Jeho slova souvisí s reakcí na vzájemné obviňování Ukrajiny a Ruska z použití tzv. špinavé bomby. Kreml je přesvědčen, že ji Kyjev chystá. „Spojené státy nechávají bez povšimnutí prohlášení kyjevského režimu o touze získat jaderné zbraně. Známé jsou také plány na použití takzvané špinavé bomby k provokacím,“ řekl k tomu také Vladimir Putin.

Ukrajina a západní země kategoricky odmítly tvrzení Ruska o možném použití špinavé bomby, která způsobí lokální radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivního materiálu pomocí běžné trhaviny. Kyjev uvedl, že Ukrajina takovou zbraň nikdy neměla. Západ v této souvislosti varoval Rusko před použitím jaderných zbraní pod falešnou záminkou.

Tagy: