Útoky na infrastrukturu? Rusové chtějí Ukrajinu vrátit do 18. století, řekl Bartuška

Ukrajinští vojáci hledají výbušniny v osvobození oblasti na severu Chersonu (25. října 2022).

360° (1025)

Co Rusko sleduje masovým bombardováním ukrajinské energetické infrastruktury z posledních týdnů? Zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že Kreml se snaží vrátit Ukrajinu do 18. století.

„Otázkou je, jak dlouho bude fungovat energetická síť uvnitř Ukrajiny. To, co Rusové začali zhruba před třemi týdny, je snaha vrátit Ukrajinu do 18. století, tedy před vynález elektřiny. Rusové chtějí posunout Ukrajinu zpět v čase před průmyslový věk, případně vyhladit,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Václav Bartuška.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského už Rusko na Ukrajině zničilo asi 30 procent energetické infrastruktury. I když jsou škody z bombardování infrastruktury i civilních oblastí pro Ukrajinu značné, experti neočekávají, že by mělo ruské ostřelování zlomit ukrajinskou morálku, spíš naopak.

Ukrajinská armáda ve středu podnikla protiútok u Bachmutu, na který v uplynulých měsících vytrvale útočila ruská vojska. Podle informací na sociálních sítích ukrajinská armáda osvobodila areál betonárny ve východní části města a protistranu zatlačila zpět o dva kilometry.

Podle amerického deníku The Washington Post byli k ústupu donuceni i členové ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny. Bachmut byl dosud posledním místem na Ukrajině, kde se ruské síly stále snažily o postup. Bitva o město v Doněcké oblasti patří k nejdelším v dosavadní válce na Ukrajině – ruské a ukrajinské síly o něj svádějí intenzivní boje po více než dva měsíce.

Protiofenziva Kyjevu pokračuje také v Luhanské a Chersonské oblasti. Právě ke strategicky důležitému městu Cherson na jihu země se blíží ukrajinské jednotky. Ruské síly, které město okupují od začátku invaze, se připravují na obranu a posilují své pozice. Odsunem tamních obyvatel se ale snaží vytvořit dojem, že z města ustupují, domnívají se analytici z Institutu pro studium války.

Celý blok k Ukrajině, v němž kromě Bartušky vystoupili také vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) či rusista Jiří Just, naleznete v úvodním videu.

Tagy: