Obědy ve školách opět zdraží. Chudším rodinám nabízí pomoc hned několik projektů

Školní obědy mohou od února znovu podražit, a to až o pětinu. Umožňuje to ministerská vyhláška, jež reaguje na výrazné zvyšování cen všech potravin. Ačkoliv ne všechny školy obědy skutečně zdraží, podle odborníků dětí, které zůstávají bez školního jídla, stále přibývá.

Například základní škola ve Zlíně Malenovicích zdražila obědy o tři koruny už v září. Teď v únoru se proto rozhodli, že ceny znovu nezvednou. Další zdražení však nevylučují od příštího školního roku. „V naší škole se pohybují ceny v této době od 28 do 37 korun. Suroviny, které chceme, aby byly kvalitní a pokud možno i regionální, jsou v cenách, které už neumožňovaly zachovat starší ceny,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka školy Zdeňka Jančíková.

Například v Jičíně mají všechny základní školy stejné ceny obědů. Během ledna a února zdražily o tři koruny. „Náš zřizovatel je město, takže se snažíme, abychom po celém Jičíně vařili za stejnou cenu. Museli jsme zdražovat, protože se zdražují všechny potraviny,“ vysvětlila vedoucí školní jídelny ZŠ Jičín Eva Janečková. „Denně tady děláme 800 až 900 obědů, podle přihlášek. V současné době děti z prvního stupně platí 31 korun a z druhého stupně 33 korun,“ doplnil ředitel školy Roman Polda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řada rodičů neplatí školkám za jídlo. Na peníze čeká každá osmá, soudy se ale nevyplatí

Bez školního jídla jsou tisíce dětí

Neziskové organizace odhadují, že kvůli drahým obědům zůstává v Česku bez školního jídla až 40 tisíc dětí. Existuje proto hned několik projektů, které chudším rodinám na školní stravu přispívají. „Momentálně atakujeme hranici 14 tisíc dětí. Ten nárůst tu je, za loňský rok činí 30 procent,“ informovala mluvčí organizace Women for women Jana Adamcová.

ČTĚTE TAKÉ: Zdražování školních obědů. Kolik stály před třiceti lety? Porovnání je překvapivé

„Nemůžu s tím dělat nic, nedá se, zdražuje všechno, musí i obědy,“ uvedl jeden z obyvatel Zlína. „Tím, že se zdražují obědy, měly by růst i mzdy,“ myslí si další. Odborníci jsou přesvědčeni, že by měl v Česku fungovat projekt, který by všem dětem ze sociálně slabších rodin zajistil školní obědy zdarma. Nic takového se ale zatím neplánuje.

Tagy: